23 Απριλίου, 2024
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έρχονται 72.885 έλεγχοι έως τέλος του έτους – Στο «στόχαστρο» ακίνητα και υποθέσεις υψηλής παραβατικότητας

Υπ’ ατμόν βρίσκεται ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς με τελευταία εγκύκλιό του, επανέρχεται στο πλάνο των φετινών φορολογικών ελέγχων, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, αλλά και υποθέσεις που συνδυάζουν μεγάλη παραβατικότητα και υψηλές πιθανότητες είσπραξης φόρων και προστίμων, θα αποτελέσουν προτεραιότητα στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου της ΑΑΔΕ για 72.885 ελέγχους εντός του 2024, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ειδικοί αλγόριθμοι, αυτοματοποιημένα μοντέλα τελικής μοριοδότησης και στοιχεία από «εσωτερικές και εξωτερικές πηγές» που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, θα αξιοποιηθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το «κυνήγι» ξεκινάει από τα ακίνητα. Από την ΑΑΔΕ θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προσωρινή αξία που έβγαλε η Εφορία. 

Επιπρόσθετα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για:

2.500 ελέγχους σε μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών

 • 27.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους βάζοντας στο «μικροσκόπιο» κυρίως υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας (το 70% των συνολικών ελέγχων) 
 • 25.400 μερικούς επιτόπιους ελέγχους για έκδοση αποδείξεων και την ορθή εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Υποθέσεις φορολογουμένων που αξιοποίησαν το αφορολόγητο των 800.000 για δωρεές και γονικές παροχές, θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» με τις παραβάσεις να επισύρουν πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά με ελάχιστο ποσό τα 10.000 ευρώ και μέγιστο τα 500.000 ευρώ ανά παράβαση.

Ακόμα θα ελεγχθούν:

 • Υποθέσεις για τις οποίες έχουν σχηματιστεί Εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών  Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).
 • Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
 • Φορολογούμενοι που ζητούν να λάβουν μεγάλες επιστροφές φόρων, με βάση το προφίλ.
 • Φορολογούμενοι που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και εταιρείες που έλαβαν επιστροφές φόρου εισοδήματος, χωρίς να κληθούν για έλεγχο.
 • Υποθέσεις που προέκυψαν από διενέργεια μερικών επιτόπιων ελέγχων και διαπιστώθηκε μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, μη τήρηση βιβλίων και έκδοση φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Επιπλέον θα «τρέξουν» 885 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Και συγκεκριμένα:

 • 470 υποθέσεις που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων κ.λπ.
 • 105 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
 • 155 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
 • 155 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Έρχεται ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου συγχωνεύσεων και διευκόλυνση ένταξης στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ

admin

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Τον Μάιο το μέτρο 43 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στις παρακάρλιες περιοχές

admin

Σοκολάτα: Το κακό και το χειρότερο σενάριο για τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές του κακάο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy