14 Απριλίου, 2024
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Σε μια εφαρμογή στο κινητό ενημερώσεις και τακτοποιήσεις φορολογικών οφειλών

Μια νέα εφαρμογή στο κινητό τους θα δίνει η ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να βλέπουν οι πολίτες όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, αλλά και να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των ψηφιακών δυνατοτήτων και της  απαλλαγής των φορολογουμένων από την ταλαιπωρία, υπουργείο Οικονομικών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προωθούν μια ακόμα εφαρμογή στο κινητό, η οποία – μετά τον υπολογιστή – καθιστά το κινητό τηλέφωνο βασικό εργαλείο επικοινωνίας με τη φορολογική αρχή και διεκπεραίωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τα έχουν όλα σε μία και μόνο εφαρμογή. Θα μπορούν δηλαδή να βλέπουν όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για προθεσμίες που τους αφορούν, να εκδίδουν τιμολόγια και δελτία αποστολής, να πληρώνουν γρήγορα και εύκολα τους φόρους τους.

Μήνες τώρα η ΑΑΔΕ προετοιμάζει την καινούργια εφαρμογή (application) η οποία στην πλήρη της ανάπτυξη θα ενσωματώνει και έναν ψηφιακό βοηθό κατά τα πρότυπα του chatbox της ψηφιακής πύλης του δημοσίου, gov.gr.
O ψηφιακός βοηθός mAIgov έχει στο ιστορικό του ήδη περισσότερους από 500.000 διαλόγους και σύντομα θα μπορεί να εκδίδει και ψηφιακά πιστοποιητικά για τους πολίτες με φωνητική εντολή.

Αντίστοιχα θα κινείται και ο ψηφιακός βοηθός της ΑΑΔΕ. Θα μπορεί αρχικά να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις φορολογικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να εκδίδει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά.

Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ άλλωστε θα υποστηρίζει μια σειρά από υπηρεσίες μεταξύ των οποίων:

Πληρωμή φόρων. Εύκολα και ακόμα καλύτερα με τη χρήση του συστήματος IRIS, οι πληρωμές σε λίγα δευτερόλεπτα θα περνούν στην καρτέλα του φορολογούμενου ενώ ένα σύστημα ειδοποιήσεων θα διασφαλίζει ότι ο φορολογούμενος δεν άφησε απλήρωτους τους φόρους, επειδή ξέχασε την προθεσμία.
Επιστροφές και κέρδη. Εκτός από τις υποχρεώσεις πληρωμών ( ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ρυθμίσεις δόσεων) η εφαρμογή θα ενημερώνει και για τυχόν επιστροφές φόρου ή κέρδη από φορο – λοταρία.
Έγγραφα και πιστοποιητικά. Δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται κάθε φορά που τα χρειάζεται ο φορολογούμενος αλλά θα αποθηκεύονται στην εφαρμογή.
Τιμολόγια. Επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου να εκδίδουν τιμολόγια δωρεάν για όσους εγγραφούν στην εφαρμογή. Τα τιμολόγια αποθηκεύονται αυτόματα και διαβιβάζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Ψηφιακά δελτία αποστολής. Σταδιακά θα γίνουν υποχρεωτικά σε όλη την αγορά ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος, καθώς τα χάρτινα δελτία αποστολής συνεχίζουν να αφήνουν ανοιχτές τρύπες φοροδιαφυγής.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στρατιωτική στήριξη Κιέβου και κυρώσεις κατά Μόσχας διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες

admin

Σκρέκας: Υπάρχει ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στη χώρα μας

admin

Nagel (Bundesbank) για επιτόκια: «Η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να αποκατασταθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy