24 Ιουλίου, 2024
Οικονομία

ΑΔΜΗΕ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδα – Κύπρου – Ισραήλ σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, μιλώντας στο 5ο POWER & GAS FORUM, τονίζοντας την ενίσχυση της θέσης της χώρας διεθνώς.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάγκη της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης για γρήγορη και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση.

Όπως είπε «τα τελευταία χρόνια και οι διαχειριστές σε γειτονικές χώρες προσπαθούν επίσης να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους ώστε να διευκολύνουν στην στροφή προς τις ΑΠΕ, η οποία με τη σειρά της απαιτεί την ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο».

Ταυτόχρονα η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα δημιουργεί προκλήσεις στη λειτουργία του συστήματος, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αν και ο Διαχειριστής μεριμνά για την ευστάθεια του συστήματος, εντούτοις όπως είπε «χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις σε ρυθμιστικό και νομικό επίπεδο προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να διευκολυνθεί το έργο του ΑΔΜΗΕ».

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, μία επιτυχία που οφείλεται στην έγκαιρη και ταχεία ανάπτυξη των δικτύων από τον ΑΔΜΗΕ.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πετύχουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και του Κλίμα (ΕΣΕΚ), 3 με 4 νωρίτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ στην αποθήκευση, μία τεχνολογία που όπως είπε «θα συμβάλλει στην μείωση των περικοπών πράσινης ενέργειας. «Μέχρι τότε», δήλωσε «είναι η ζήτηση αυτή που θα δημιουργεί την ανάγκη για περικοπές και όχι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου».

Αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ από τον Οκτώβριο του 2023, τόνισε ότι ενισχύει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας, είναι κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας, και είναι οικονομικά βιώσιμο εφόσον υπάρχουν ήδη οι ρυθμιστικές αποφάσεις για τον επιμερισμό των εσόδων.

Όσον αφορά στα οφέλη του έργου ανέφερε πως είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς η παραγωγή ενέργειας στην Κύπρο βασίζεται στο πετρέλαιο και το κόστος είναι σήμερα διπλάσιο σε σύγκριση με το στατιστικό κόστος για τον Ευρωπαίο καταναλωτή.

«Η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερη ενέργεια για την Κύπρο», επεσήμανε ο κ. Μανουσάκης, καθώς και ότι «πρόδηλη είναι και η γεωπολιτική σημασία του έργου, δεδομένου ότι η διασύνδεση φθάνει μέχρι το Ισραήλ».

Τόνισε δε ότι το Ισραήλ έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την γρήγορη υλοποίηση του έργου, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει συνάντηση μεταξύ των τριών εμπλεκομένων πλευρών στην Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ Ο «χάρτης» πληρωμών σε συνταξιούχους και ανέργους στις 22 έως 26 Απριλίου

admin

Πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Νέας Υόρκης στη σκιά της έντασης μεταξύ Ισραήλ – Ιράν

admin

Τουρισμός: «Χαράτσι» έως 10 ευρώ πληρώνουμε μέσα στην τιμή των καταλυμάτων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy