Eπιθετικός, προκλητικός, αντιευρωπαϊστής, συνωμοσιολόγος είναι ο νικητής των εκλογών της Αυστρίας, Χέρμπερτ Κικλ που υποσχέθηκε αποκατάσταση της ασφάλειας και θέλει να γίνει «Volkskanzler» δηλαδή «Καγκελάριος του Λαού».
Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας άνοιξε την πόρτα σε μια νέα εποχή, δήλωσε ο ηγέτης του Χέρμπερτ Κικλ στους υποστηρικτές του, καθώς πανηγύριζε μια άνευ προηγουμένου εκλογική νίκη στις εκλογές της Κυριακής χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι θα σχηματίσει και κυβέρνηση.
Το ακροδεξιό κόμμα του Κικλ συγκέντρωσε το 29,2% των ψήφων σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα – σχεδόν τρεις μονάδες μπροστά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ με 26,5% ενώ τρίτο αναδείχθηκε το Σοσιαλιστικό κόμμα (SPO) με 21% και 41 έδρες.
Η νίκη του Κικλ είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ακροδεξιών εκλογικών επιτυχιών στην Ευρώπη και ο ίδιος επαίνεσε τους ψηφοφόρους για την «αισιοδοξία, το θάρρος και την εμπιστοσύνη» που έδωσαν στους ψηφοφόρους ένα «κομμάτι της ιστορίας».
Γεννημένος στις 19 Οκτωβρίου του 1968 ο Χέρμπερτ Κικλ είναι αυστριακός πολιτικός και ηγείται του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) από τον Ιούνιο του 2021.
Προηγουμένως διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το 2017 έως το 2019 και γενικός γραμματέας του FPÖ από το 2005 έως το 2018.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από εμπρηστική, πολωτική ρητορική με σαφή ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό λόγο.
Επίσης, έχει ασπαστεί σχεδόν κάθε θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί.
Για παράδειγμα έχει ισχυριστεί ότι η ιβερμεκτίνη ήταν (ένα αποπαρασιτικό για τα άλογα) ήταν αποτελεσματική κατά της COVID, απηχώντας ευθέως τις απόψεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η δριμεία ρητορική του ενάντια στους περιορισμούς του κορoνοϊού, όπως τα lockdowns και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, βοήθησε στην αναζωογόνηση του κόμματός του σε μια χώρα που είχε τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ.
Ο κύριος αντίπαλος του Κικλ, ο νυν καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ (Karl Nehammer) του ÖVP, δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση με κάποιον που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας και που περιγράφει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείαας, ως την επόμενη παγκόσμια διακυβέρνηση και το οικονομικό φόρουμ στο Νταβός ως προθάλαμο παγκόσμιας κυριαρχίας».
Ο Νεχάμερ αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά (FPO) αλλά χωρίς τον Κινκλ.
Ο «Καγκελάριος του Λαού»
Περιγράφει τον εαυτό του ως τον μελλοντικό «Volkskanzler» δηλαδή «Καγκελάριο του Λαού» έναν όρο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τον Αδόλφο Χίτλερ, αν και δεν ήταν οι μόνοι.
Το 2010, ο Κικλ δήλωνε ότι ήταν αντίθετος στο να θεωρηθούν τα SS «συλλογικά ένοχα» για εγκλήματα πολέμου.
Σημειωτέον ότι ο πρώτος ηγέτης του FPO, το 1955, ήταν ανώτερος αξιωματικός των SS και υπουργός των Ναζί.
Ο Κικλ και το FPO αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παραβιάζουν την ουδετερότητα της Αυστρίας και πολλοί βουλευτές του αποχώρησαν από μια ομιλία του Ουκρανού Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο της Βιέννης πέρυσι.
Ο Κικλ θεωρείται τόσο παρίας στην πολιτική σκηνή της Αυστρίας, που ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν το σκέφτεται αν θα τηρήσει το εθιμοτυπικό, να προσκαλέσει δηλαδή τον νικητή και να του αναθέσει την εντολή να συνομιλήσει με άλλα κόμματα με σκοπό έναν συνασπισμό.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτης των αριστερών Πρασίνων, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το FPO και ειδικά για τον αρχηγό του Χέρμπερτ Κικλ, σημειώνοντας ότι το σύνταγμα δεν τον υποχρεώνει να απευθυνθεί στον νικητή.
Ο πολιτικός αναλυτής Thomas Hofer δήλωσε στο BBC ότι δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, θα δώσει στον Κικλ «άμεση εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».
Το ÖVP θα μπορούσε θεωρητικά να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες, αν οι τελευταίες προβλέψεις είναι σωστές, και θα μπορούσε να προσελκύσει το φιλελεύθερο κόμμα Neos ή τους Πράσινους.
Ομοίως, ο Κάρλ Νεχάμερ μπορεί να δεχθεί πιέσεις από το ÖVP για να βάλει στην άκρη τις όποιες ενστάσεις του. Ένα ηγετικό στέλεχος του FPÖ δήλωσε ότι μετά από μια τέτοια ιστορική ήττα θα πρέπει να παραιτηθεί, αν και αυτό απορρίφθηκε από τον γενικό γραμματέα του κόμματος του Νεχάμερ.
Ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν έχει εκφράσει και στο παρελθόν επιφυλάξεις για το FPÖ λόγω της κριτικής που ασκεί στην ΕΕ και της αποτυχίας του να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πληροφορίες από BBC, Reuters
Πηγή φωτογραφιών: Reuters
Πηγή: www.newsit.gr