20 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2024

Σημείωσαν μικρή άνοδο οι λιανικές πωλήσεις στην αγορά ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την πορεία του κλάδου να κινείται αντίστοιχα με την μικτή εικόνα του τελευταίου εξαμήνου του 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), οι λιανικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά ένδυσης αυξήθηκαν κατά 3,6% και ανήλθαν σε 682 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αντίθετα, αρνητική ήταν η πορεία των εξαγωγών, με σημαντική μείωση, κατά 21,4%, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η συνολική αξία των εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθε σε 463 εκατ. ευρώ, έναντι 588 εκατ. το 2023. Οι εξαγωγές ενδυμάτων παρουσίασαν μείωση 15,9%, της κλωστοϋφαντουργίας 21,9% και του βαμβακιού 28%.

Η μείωση των εξαγωγών επηρέασε αρνητικά τον συνολικό κύκλο εργασιών, ο οποίος στην ένδυση κατέγραψε πτώση 7,4% και στην κλωστοϋφαντουργία 9,5%. Μείωση κατέγραψαν επίσης και οι εισαγωγές σε ποσοστό 8,7%.

Για το σύνολο της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας ανήλθαν σε αξία σε 800 εκατ. ευρώ το 2024 έναντι 877 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μείωση των εισαγωγών της κλωστοϋφαντουργίας ήταν μεγαλύτερη και ανήλθε σε 12%, ενώ της ένδυσης ανήλθε σε 7,2%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΤτΕ: Διευρύνθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών τον Ιανουάριο με «βουτιά» των εξαγωγών

admin

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για τα 3 νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

admin

Στα σκαριά η διασύνδεση ΕΦΚΑ με το Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy