Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις σε 1000 ιδιοκτήτες με πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση που δεν δηλώνονται ως επιτηδευματίες. Οι 500 από αυτούς δεν έχουν ανοίξει καν βιβλία, όπως οφείλουν βάσει της νομοθεσίας, ενώ άλλοι τόσοι ξεκίνησαν να το κάνουν αλλά με λάθος κωδικούς. Ο σωστός ΚΑΔ για την έναρξη δραστηριότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι 55.20.11.06 και αφορά «υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού».
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με πλατφόρμες όπως η Airbnb, η Booking.com και το Expedia Group/VRBO, η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει δεδομένα για τις μισθώσεις του 2023. Οι ελεγκτές, έχοντας πλήρη εικόνα για τους τύπους των ακινήτων που εκμισθώνονται και τα δηλωθέντα έσοδα, θα προβούν σε διασταυρώσεις για να εντοπίσουν περιπτώσεις όπου τα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί με ψευδή στοιχεία.
Η αντίστοιχη διασταύρωση του προηγούμενου έτους είχε αποκαλύψει 73.258 ιδιοκτήτες και διαχειριστές που απέκρυψαν φορολογητέα έσοδα συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φορολογούμενου που διαχειριζόταν 199 πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, εισπράττοντας 40.000 ευρώ την εβδομάδα, χωρίς να δηλώσει τα ακίνητα στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Με την έναρξη της χειμερινής τουριστικής περιόδου, η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εξειδικευμένα στελέχη θα συγκρίνουν τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις με τα δεδομένα των πλατφορμών. Επιπλέον, θα αξιολογήσουν εάν ο τρόπος ζωής των ιδιοκτητών ευθυγραμμίζεται με τα εισοδήματα που δηλώνουν.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια νέας ψηφιακής μονάδας που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω αλγορίθμων και εφαρμογών, θα συνδυάζονται και θα διασταυρώνονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από φορολογικές και άλλες πηγές.
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα βρεθούν:
Τα δηλωθέντα εισοδήματα, τα οποία θα συγκριθούν με τα δεδομένα των πλατφορμών.
Οι δαπάνες διαβίωσης των ιδιοκτητών.
Τα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα και οχήματα.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι τυχόν καταθέσεις στο εξωτερικό.
Ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων έχει στόχο να διαπιστώσει εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα δικαιολογούν τον τρόπο διαβίωσης των ιδιοκτητών. Όσοι εντοπιστούν με παρατυπίες θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις πριν αντιμετωπίσουν τις νόμιμες συνέπειες.
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί τις κινήσεις των ιδιοκτητών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ειδική προσοχή θα δοθεί σε περιπτώσεις όπου ακίνητα εμφανίζονται ως «κλειστά» ή αφαιρούνται προσωρινά από τις πλατφόρμες, καθώς τέτοιες πρακτικές θεωρούνται ενδείξεις φοροδιαφυγής. Συχνά, αυτές οι κινήσεις υποδεικνύουν ιδιωτικές μισθώσεις χωρίς την έκδοση αποδείξεων.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περιπτώσεις όπου ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ή έχουν αναρτηθεί σε πλατφόρμες χωρίς την αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα.
Για μη εγγραφή στο Μητρώο, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους, με ελάχιστο ποσό τα 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός ενός έτους, το πρόστιμο διπλασιάζεται. Για μη υποβολή ή ανακριβή δήλωση, το πρόστιμο ισούται με το διπλάσιο του μισθώματος που εμφανίζεται στην πλατφόρμα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
Τα πρόστιμα επιβαρύνουν κυρίως τον διαχειριστή του ακινήτου. Εάν δεν προκύπτει ότι ο διαχειριστής είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, η ευθύνη βαραίνει τον κύριο ή τον επικαρπωτή του ακινήτου.
Ειδήσεις σήμερα:
Συνελήφθη αξιωματικός της ΕΛΑΣ για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών
«Ζούμε το Εξπρές του Μεσονυχτίου» στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλει οικογένεια από την Κρήτη – Οι συλλήψεις και η δίκη
Europa League: Έχασε την ευκαιρία να μπει στην 8άδα ο Ολυμπιακός, στο ρετιρέ με Λάτσιο και Αθλέτικ η Άιντραχτ – Δείτε τα 54 γκολ
Πηγή: www.protothema.gr