18 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Ποιοι δικαιούνται να λάβουν έως και 10.000 ευρώ ενίσχυση – Συνεχίζεται το πρόγραμμα

Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις, μετά και από την νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μετά την παρέλευση της διορίας στις 15.5.2024.

Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα μέχρι πότε θα παραταθούν οι αιτήσεις, οι επιχειρήσεις έχουν νέα ευκαιρία για να ενταχθούν στο Αλλάζω Συσκευή, έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των 9.700 αιτήσεων, κάτι που αποτελεί και ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ, και πιδοτεί μεταξύ άλλων: την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, τις έξυπνες συσκευές μέτρησης ενέργειας και λοιπές που σχετίζονται με εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, καλύπτει το κόστος υπηρεσιών όπως η μεταφορά, η εγκατάσταση, η διαμόρφωση του νέου εξοπλισμού και ο ενεργειακός έλεγχος.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να λάβουν ενίσχυση για αλλαγή των ηλεκτρικών συσκευών τους

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξοικονομώ Αλλάζω Συσκευή επιδοτούνται όλες οι επιχειρήσεις, μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο αριθμός απασχολουμένων και οικονομικά όρια προσδιορίζουν τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

 1. Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
 2. Στην κατηγορία των ΜμΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των ΜμΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Πώς κατανέμονται οι ενισχύσεις

Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρόγραμμα, η επιδότηση βασίζεται στην ένταση της ενίσχυσης και το μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ανά μέγεθος επιχείρησης:

– Για Μικρές Επιχειρήσεις

 1. Μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ) 10.000,00 ευρώ.
 2. Μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ): 20.000,00 ευρώ.
 3. Ένταση ενίσχυσης 50,00 %.

-Για Μεσαίες ή Μεγάλες Επιχειρήσεις:

 1. Μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ) 10.000,00 ευρώ.
 2. Μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ): 25.000,00 ευρώ.
 3. Ένταση ενίσχυσης 40,00%.

Επισημαίνεται ότι:

 1. Το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, όπως αποτυπώνεται ανωτέρω.
 2. Οι επί μέρους δαπάνες για τις υπηρεσίες έκδοσης του κάθε ΠΕΑ ανέρχονται κατά μέγιστο στο ποσό των 400,00 ευρώ.
 3. Οι δαπάνες που αφορούν σε υπηρεσίες ανέρχονται κατά μέγιστο στο 25,00 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
 4. Απαιτείται να προσκομιστεί το 1ο ΠΕΑ πριν την έναρξη της υλοποίησης και το 2ο ΠΕΑ αμέσως μετά την υλοποίηση (ή οι αντίστοιχοι ενεργειακοί έλεγχοι εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών), ώστε να τεκμηριώνεται η επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 τουλάχιστον κατά 30,00% και να καταβληθεί η ενίσχυση.
 5. Για την ίδια εγκατάσταση στην οποία αναφέρεται το ΠΕΑ (ή ο ενεργειακός έλεγχος), δεν λαμβάνει χώρα άλλη χρηματοδότηση εξοικονόμησης ενέργειας για πρόγραμμα που αφορά στη Δράση 16874 «Εξοικονομώ επιχειρώντας».
 6. Οι δαπάνες που ενισχύονται στο πλαίσιο του Προγράμματος δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, Εθνική ή Ευρωπαϊκή.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Έγγαμοι 37άρηδες με εισόδημα 18.000 ευρώ οι περισσότεροι δικαιούχοι στεγαστικών δανείων 105.000 ευρώ

admin

Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

admin

Χρεωστική ή πιστωτική; Τις απαντήσεις στα διλήμματα τις δίνει η… Εθνική Τράπεζα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy