14 Απριλίου, 2024
Οικονομία

Χρήματα από τον προϋπολογισμό ζητά το Υπουργείο Ενέργειας για να καλυφθεί η «τρύπα» των ΥΚΩ

Το ΥΠΕΝ έχει απευθύνει αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που αφορά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), όπως δήλωσε χθες (29.3.2024) σε συνέδριο η υφυπουργός ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πρόκειται για μια «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο ταμείο και απειλεί να εκτροχιάσει την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Ενδεικτικό είναι ότι από τον Απρίλιο του 2023 ο ΔΕΔΔΗΕ καλύπτει ένα μόνο ποσοστό από τις αποζημιώσεις που πρέπει οι προμηθευτές να λαμβάνουν σε μηνιαία βάση για τις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές βάζουν χρήματα από την τσέπη τους και ανακτούν μόλις το 60-65% των ποσών που δικαιούνται.

Για «ωρολογιακή βόμβα» στη ρευστότητα της αγοράς έχουν άλλωστε μιλήσει επανειλημμένα οι προμηθευτές ρεύματος, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεση λύση για να μη χειροτερέψει το φαινόμενο.

Βασικό ερώτημα πλέον είναι ποιες δυνατότητες έχει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει αυτή την τρύπα, δεδομένων και των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι διασυνδέσεις των μη διασυνδεδεμένων νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ρίξουν το κόστος των ΥΚΩ για τους καταναλωτές και να βοηθήσουν τη συνολική κατάσταση.

Ο διαχειριστής προβλέπει μια μείωση συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ ως το 2050 μέσω των τριών νέων καλωδίων που θα συνδέσουν Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το ηπειρωτικό σύστημα.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο του 2024

admin

Lidl: Η αντίφαση μεταξύ διακήρυξης περί «νομικής συμμόρφωσης» και του προστίμου για παραβίαση του νόμου

admin

Εφορία: Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy