30 Μαΐου, 2024
Πολιτική

Δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν: Καλό κλίμα αλλά και αιχμές εκατέρωθεν για Θράκη, Μονή της Χώρας και Χαμάς

Σε καλό κλίμα αλλά και με έντονες διαφωνίες αναφορικά με τη Χαμάς, την μειονότητα στη Θράκη και τη Μονή της Χώρας ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις που πραγματοποίησαν ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκαν στο καλό κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες και στο πνεύμα συνεργασίας, όπως προκύπτει από την Διακήρυξη των Αθηνών ενώ συμφώνησαν πως… διαφωνούν με μια σειρά θέματα όπως η Χαμάς, η μειονότητα της Θράκης και η Μονή της Χώρας.

Ειδικότερα κατά τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών το κλίμα ήταν θερμό αναφορικά με την συνεργασία στο οικονομικό τομέα, το μεταναστευτικό, και την πολιτική προστασία όμως υπήρξαν έντονες διαφωνίες και ένα πινγκ πονγκ ανταπαντήσεων και δηλώσεων στο θέμα της μειονότητας στη Θράκη, στη Μονή της Χώρας και την μετατροπή της σε τζαμί αλλά και για τη Χαμάς και για το αν είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι.

Ερντογάν: Η επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί αντικατοπτρισμό της συμφωνίας της Διακήρυξης των Αθηνών

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

«Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους. Καταγράψαμε αυτή τη συναντίληψη με τη Διακήρυξη των Αθηνών. Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη πως η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική» και πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση».

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και τόνισε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα», ενώ αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είπε πως η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς και πως η απόφαση για τη Μονής της Χώρας ελήφθη το 2020 και ότι «το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους».

Μητσοτάκης: Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές.

«Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά», συμπλήρωσε.

«Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», υπογράμμισε.

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν γέφυρα φιλίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας», πρόσθεσε.

 

«Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», συνέχισε. «Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Για το κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα στην Άγκυρα.

«Επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ερντογάν: Δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς, τι απάντησε ο Μητσοτάκης

Αμέσως μετά το τέλος των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε και πάλι τον λόγο για να αναφερθεί στη Χαμάς και απέρριψε τον τίτλο τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος «υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Εγώ δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, αντιθέτως ιδρύθηκε το 1947 για να προστατεύσουν τα εδάφη τους. Είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνουν τους 45.000, είναι μια ομάδα προστασίας.

Η Χαμάς λοιπόν που έχει χάσει πάνω από 40.000 ανθρώπους θα ήταν μια βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά την θεωρώ μια οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους. Άλλωστε είχατε δώσει θετική ψήφο στον ΟΗΕ και δεν γίνατε συνεργοί σε αυτό το πράγμα, αλλά αν το πείτε τρομοκρατική οργάνωση αυτό θα μας λυπούσε.

Εγώ δεν την θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση και στη χώρα μου αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1000 μέλη της που νοσηλεύονται. Πιστεύω ότι με εσάς έχουμε μια λανθασμένη προσέγγιση και δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την προσέγγισή σας. Όλη η Δύση όπως γνωρίζετε τους επιτίθεται με κάθε όπλο και πυρομαχικό. Αυτοί έχουν εκτοπιστεί συνέχεια από τα εδάφη αυτά από το 1947. Αν την ονομάσετε την οργάνωση τρομοκρατική θα με λυπούσε πολύ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε λέγοντας πως «ας συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε στην ανάγκη αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα άδικα, τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου».

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μητσοτάκης για το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω»: Ένα όνειρο γίνεται πράξη

admin

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία – Τι συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική τους επικοινωνία

admin

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη διαπιστώνει ποινικές ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy