29 Μαΐου, 2024
Οικονομία

ΕΕ: «Φρένο» από Γερμανία σε νέο Ταμείο Ανάκαμψης και σε έκδοση κοινού χρέους για την άμυνα

«Όχι» σε πιθανή νέα έκδοση κοινού χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, εξηγώντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα δικά τους οικονομικά.

Ο Λίντνερ προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση για άλλη μια πρωτοβουλία κοινού χρέους, καθώς τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση, τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και, το πιο επείγον, την ανανέωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Ρωσίας στα ανατολικά τους σύνορα.

Ο Γερμανός επικεφαλής επί των Οικονομικών μιλούσε στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, όπου ορισμένοι από τους ομολόγους του προωθούσαν την υπόθεση της κοινής έκδοσης χρέους ως τον καλύτερο τρόπο για την άντληση των δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται.

Ο Λίντνερ για άλλη μία φορά επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί περισσότερες κοινές υποχρεώσεις.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει την αυστηρότερη ερμηνεία του συνταγματικού τους δικαστηρίου σχετικά με τα νομικά όρια του κρατικού δανεισμού ως ένα σημαντικό εμπόδιο για οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα της ΕΕ. Πέρυσι, το δικαστήριο της Καρλσρούης ακύρωσε την πρακτική της μετατόπισης κεφαλαίων μεταξύ οχημάτων εκτός προϋπολογισμού που είχε σχεδιαστεί για να παρακάμψει τους περιορισμούς δανεισμού της χώρας.

Αλλά ο Λίντνερ επέμεινε ότι δεν είναι μόνο θέμα να παρακαμφθεί η απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν είμαστε κατά της ένωσης χρέους μόνο για νομικούς λόγους», τόνισε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ ήταν ανάμεικτα και επομένως δεν είναι μια προσέγγιση που θα πρέπει να επαναληφθεί.

«Το αποτέλεσμα του NextGenerationEU είναι τόσο αμφίσημο που μια επανάληψη δεν φαίνεται σκόπιμη», δήλωσε.

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Moody’s: Θετική ψήφος στις 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας για τις επιδόσεις του 2023

admin

Δάνεια 3,45 δισ. ευρώ το 2023 σε ΜμΕ μέσω ΕΤΕπ, Ελληνικής Αναπτυξιακής και Ταμείου Ανάκαμψης

admin

ΑΑΔΕ: Νέες διευκρινήσεις σχετικά με εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy