25 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Εφορία: Μόνο 31 από τους 15.765 επαγγελματίες υπέβαλαν ένσταση στο τεκμαρτό εισόδημα

Μόνο 31 από τους 15.765  ελεύθερους επαγγελματίες υπέβαλαν ένσταση στο “λογαριασμό” που τους έβγαλε η εφορία.
Το πλήθος αυτό αντιστοιχεί στο 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που προσήλθαν μέχρι τώρα στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία, οι 31 από αυτούς υπέβαλαν ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης. Η τελική εικόνα ωστόσο θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Πάντως, αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α. ) ενώ η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το αίτημα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος, δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό (με βάση το τεκμαρτό εισόδημα) και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο με το τελικό λογαριασμό να εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μακρύς, καθώς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προχωράει με αργούς ρυθμούς. Δήλωση έχει υποβάλει μόλις το 3,84% των υπόχρεων. Έχουν εκκαθαρισθεί 253.759 δηλώσεις και ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

Το 52,68% των δηλώσεων (για 133.680 φορολογούμενους) το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό δηλαδή δεν περιλαμβάνει καταβολή αλλά ούτε επιστροφή φόρου
Το 23,96% ή 60.800 φυσικά πρόσωπα έχουν επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 324 ευρώ
Το 23,36% ή 59.278 των φορολογουμένων έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλούνται να πληρώσουν συνολικό πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 54,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 913 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις ενώ σε περίπτωση της εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 3%. Επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.
Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν οφειλές και δικαιούνται επιστροφή φόρου η πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα είναι φέτος άμεση ενώ ταχύτερη θα είναι η διαδικασία των συμψηφισμών για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εθνική Τράπεζα: Έναρξη της άσκησης του δικαιώματος αγοράς για ομολογίες αξίας 150 εκατ. ευρώ

admin

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Συστήνονται αγροτικά τμήματα σε 45 επιμελητήρια

admin

Χατζηδάκης: Να κλείσει η «κερκόπορτα» της πιστοποίησης στην κατάρτιση – Σημαντικά βήματα με τις «Δουλειές ξανά»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy