Στην 5η θέση της λίστας της Ευρωζώνης με τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η ΕΚΤ παράλληλα επισημαίνει πως παρά την πρόοδο που έχουν πετύχει οι ελληνικές τράπεζες στην απομείωση των κόκκινων δανείων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους, ακόμα η χώρα υπολείπεται των μέσων όρων της Ευρωζώνης.
Πιο αναλυτικά οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να λειτουργούν με επιτοκιακό περιθώριο 3,32% -δηλαδή η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων- το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, ενώ όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια ο δείκτης φτάνει στο 4,10% όντας διπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης ο οποίος διατηρείται στο 2,30%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΤ το επιτοκιακό περιθώριο των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 3,32%, ενώ υψηλότερο είναι στη Σλοβενία 3,63%, στη Λιθουανία 3,67% και στη Λετονία 3,78%.
Αντιθέτως το επιτοκιακό περιθώριο στο Βέλγιο είναι μόλις 1,41% στη Γερμανία 1,07%, στην Ιταλία 2,31%, και στην Πορτογαλία 2,96%.
Βελτίωση στα κόκκινα δάνεια – Ακόμα παραμένουν υψηλά
Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταγράφεται σημαντική βελτίωση καθώς ο σχετικός δείκτης έχει υποχωρήσει από το 5,70% πριν από ένα χρόνο στο 4,10% αλλά παραμένει σχεδόν διπλάσιος (2,30%) του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαθέτουν αναλογικά τα περισσότερα κόκκινα δάνεια σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο σχετικός δείκτης των κόκκινων δανείων βρίσκεται στο 1,66% στη Γερμανία, στο 1,64% στο Βέλγιο, στο 2,67% στην Ιταλία και στο 3,14% στην Ισπανία. Στην Κύπρο ο σχετικός δείκτης έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Όσον αφορά στο σύνολο της ευρωζώνης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) εξαιρουμένων των υπολοίπων μετρητών στις κεντρικές τράπεζες διαμορφώθηκε σε 2,30% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (αριθμητής) αυξήθηκε κατά 1,33 δισ. ευρώ σε 356 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των δανείων και προκαταβολών (παρονομαστής) αυξήθηκε κατά 111,72 δισ. ευρώ, σε 15.456 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον δείκτη σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (2,31%).
Στον καταμερισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 κατά τομέα δραστηριότητας ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε σε 3,57% για τα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (NFCs) (από 3,55% το προηγούμενο τρίμηνο και 3,38% πριν από ένα έτος) και στο 2,23% για τα δάνεια προς νοικοκυριά (από 2,24% το προηγούμενο τρίμηνο και 2,20% πριν από ένα έτος).
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα δάνεια προς τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (ΜΧΕ) με εξασφαλίσεις από εμπορικά ακίνητα ήταν σταθερός στο 4,61% (σε σύγκριση με 4,60% το προηγούμενο τρίμηνο), ενώ για τα δάνεια προς νοικοκυριά που εξασφαλίζονται με ακίνητα κατοικίας ακίνητα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε ελαφρά στο 1,58% (από 1,61% το προηγούμενο τρίμηνο).
Πηγή: www.newsit.gr