23 Ιουλίου, 2024
Οικονομία

ελίν: Ενισχύεται η κερδοφορία με γρήγορους ρυθμούς

Κατά το α’ τρίμηνο του 2024, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ελίν ανήλθε σε 701,93 εκατ. ευρώ έναντι 604,62 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2023.

Ειδικότερα, τα μικτά κέρδη του Ομίλου ελίν ανήλθαν σε 18,394 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2024 ευρώ έναντι 15,568 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 18%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 8,846 εκατ. ευρώ έναντι 6,972 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 27%.

Τα ενοποιημένα προ τόκων και φόρων αποτελέσματα του Ομίλου (EBΙT) κατά το α’ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε κέρδη 7,15 εκατ. ευρώ έναντι 5,34 εκατ. ευρώ του τριμήνου του 2023.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία, κατά το α’ τρίμηνο του 2024 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 8,734 εκατ. ευρώ έναντι 6,612 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2023, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 7,498 εκατ. ευρώ έναντι 5,415 εκατ. ευρώ το 2023.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 2,908 εκατ. ευρώ έναντι 3,642 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου διαστήματος του 2023, παρουσιάζοντας μείωση 20%.

Σε αντίθεση με τις τελευταίες χρονιές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 η εσωτερική αγορά κινήθηκε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας. Οι συνθήκες είναι εμφανώς βελτιωμένες, χάρη στην πολιτική σταθερότητα και τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, που επιτεύχθηκαν με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, η αδικαιολόγητη διατήρηση του πλαφόν στα καύσιμα και τα φαινόμενα παραβατικότητας, μείωσαν το περιθώριο κέρδους.

Σε διεθνές επίπεδο, επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Η κλιμάκωση των κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση διάθεσης ρωσικών προϊόντων, επιτρέπει τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου και άνισου ανταγωνισμού, με εκείνες τις εταιρίες που αναλαμβάνοντας το ρίσκο, εξακολουθούν και προσφέρουν σε χαμηλές τιμές ρωσικά προϊόντα. Αυτό περιορίζει τα περιθώρια, αλλά και τη δυναμική ανάπτυξης της ελίν στο Διεθνές Εμπόριο.

Θετικές θεωρεί τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα, η ελίν, όσον αφορά στην πορεία ανάπτυξης και στα επίπεδα κέρδους της εσωτερικής αγοράς, ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης ανοδικής πορείας του τουρισμού.

Παράλληλα, θετική προβλέπεται και η συνολική πορεία της εταιρίας, με την υλοποίηση του νέου εν εξελίξει σχεδιασμού που αφορά στην ανάπτυξη των πωλήσεων μαζούτ στη Δυτική Αφρική, προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενες απώλειες στις υπάρχουσες αγορές που δραστηριοποιείται στο Διεθνές Εμπόριο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Από 10% φέτος στο 25% το μέρισμα το 2025

admin

Ρεύμα: Δυόμιση φορές μεγαλύτερη τιμή χονδρικής από τη Γερμανία πληρώνει η Ελλάδα

admin

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως θα λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην αγορά

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy