18 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Έλντερσον (ΕΚΤ): Πιθανή η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αλλά καμία δέσμευση για την συνέχεια

Ισχυρή πιθανότητα ο Ιούνιος να είναι ο μήνας όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της μετά από ένα εκτεταμένο διάστημα υψηλού κόστους χρήματος λόγω πληθωρισμού, βλέπει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, Φρανκ Έλντερσον.

Ωστόσο, ο Ολλανδός αξιωματούχος της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση για το αν θα συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων και στους επόμενους μήνες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε πως η ΕΚΤ θα μειώσει «πιθανότατα» το κόστος δανεισμού όταν συνεδριάσει τον Ιούνιο, εάν και εφόσον οι προοπτικές για τις τιμές καταναλωτή επιβεβαιωθούν από τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις.

«Πρόκειται για μια συνεδρίαση προβολών, οπότε θα εξετάσουμε τις προβλέψεις», δήλωσε στο Bloomberg. «Εάν αυτές οι προβλέψεις παγιώσουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης που βλέπουμε σήμερα, νομίζω ότι πιθανότατα θα κάνουμε ένα βήμα».

Ωστόσο, οι επακόλουθες κινήσεις είναι λιγότερο σαφείς, με πολλούς αρμόδιους φορείς να είναι επιφυλακτικοί υπό το πρίσμα της αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και της ισχυρής αύξησης των μισθών στο εσωτερικό της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση πέραν αυτού», ξεκαθάρισε ο Έλντερσον.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΣΕΠ: Ολοκληρώθηκε σήμερα η γραπτή εξέταση για τις θέσεις Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων

admin

Attica Bank:  Παρατείνεται για έναν χρόνο το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων

admin

Καλύτερες υπηρεσίες με φθηνό εισιτήριο για τις συγκοινωνίες – Αλλάζει το μοντέλο της κρατικής επιδότησης από το 2025

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy