25 Ιουλίου, 2024
Υγεία

ΕΟΦ: Επιτρέπεται ξανά η εξαγωγή 119 φαρμάκων – Η νέα λίστα των ελλείψεων

Την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 91 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σήμερα Πέμπτη (4/4/24), ενώ επιτρέπει ξανά την εξαγωγή 119 φαρμάκων.

Η απόφαση, που ελήφθη μετά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΦ που ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στη χώρα μας, γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε ορισμένα σκευάσματα στην εγχώρια αγορά.

Η απόφαση είναι προσωρινή με διάρκεια τριών μηνών (από 4/4/2024 έως 4/7/2024).

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Αποφασίζουμε:

Α) Την άρση της υπ’αριθμ αρ. πρωτ. ΕΟΦ: 7545/19/1/2024, απόφασης απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών & ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων

Β) Την Προσωρινή Απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο συνημμένο πίνακα μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω φαρμάκων στην αγορά, σύμφωνα με την παραπάνω εισήγηση της Υπηρεσίας για διάστημα τριών (3) μηνών.

Κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας απαγορεύεται η αποθεματοποίηση των φαρμάκων του Πίνακα 1. Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 19 του ν.δ. 96/73 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ν. 1316/1983 και το άρθρο 175, παρ. 2α της ΔΥΓ3(α) /ΓΠ 32221 (ΦΕΚ 1049 8729.4.13) και του άρθρου 95 του N. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167).

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα. Σε περίπτωση μεταβολής των δεδομένων επάρκειας, η παρούσα υπόκειται σε ολική ή μερική άρση, τροποποίηση ή παράταση της διάρκειας ισχύος της ή αντικατάστασή της με νεότερη απόφαση.

Ο ΕΟΦ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα παρακολουθεί την επάρκεια της αγοράς και θα διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους αδείας κυκλοφορίας, ασθενείς, επαγγελματίες υγείας. Επίσης, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην λείπουν φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες από την αγορά και να μην προκαλείται θεραπευτικό κενό».

Δείτε τον πίνακα με τα 91 φάρμακα στη λίστα του ΕΟΦ

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τι να κάνω αν με τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα – Χρήσιμες συμβουλές

admin

Πώς επηρεάζουν οι ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

admin

Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία και γιατί θεωρείται μεγάλη απειλή για την υγεία 

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy