24 Ιουλίου, 2024
Ελλάδα

ΕΟΠΥΥ: Άρχισε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι – Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία

Γεγονός η νέα υπηρεσία αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) κατ’ οίκον, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ.

Διαθέσιμη είναι πλέον για περίπου 2.000 ασθενείς δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, η νέα υπηρεσία αποστολής «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον» για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Τα εν λόγω φάρμακα έχουν ειδική σήμανση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αφορούν στην παρούσα φάση τους ασθενείς με κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη επισημαίνει πως η παράδοση φαρμάκων στο σπίτι, ήταν μια δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιήθηκε:

«Η νέα υπηρεσία επιτέλους θα βοηθήσει στην ακόμη πιο γρήγορη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, χωρίς ουρές, αναμονές και χωρίς ταλαιπωρία. Υλοποιήθηκε μια δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά και του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Το πρόγραμμα “τρέχει” πιλοτικά για περίπου 2.000 ασθενείς, με στόχο στο τέλος του χρόνου, αυτήν την δυνατότητα να την έχουν όλοι οι ασθενείς που εξυπηρετούνται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εφόσον το επιθυμούν», τονίζει η Διοικήτρια.

Να σημειωθεί πως η νέα υπηρεσία κάνει χρήση της ίδιας σύμβασης με τις εταιρείες ταχυμεταφορών που χρησιμοποιούνταν για τη διανομή των αντιιικών φαρμάκων κατά της νόσου COVID-19 και είναι εντελώς δωρεάν για τους ασθενείς.

Αποστολή φαρμάκων στο σπίτι: Οι προϋποθέσεις

Για την αποστολή των φαρμάκων κατ’ οίκον, σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, ο δικαιούχος περίθαλψης που επιθυμεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας πρέπει να:

* είναι άνω των 18 ετών,

* έχει ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση,

* λαμβάνει κάποιο φάρμακο από αυτά που περιλαμβάνονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 823/2024), και
έχει εκδοθεί νοσοκομειακή βεβαίωση ηλεκτρονικά στις περιπτώσεις που προβλέπεται.

ΕΟΠΥΥ: Απλή διαδικασία σε 3 βήματα

Ο Οργανισμός περιγράφει τη διαδικασία βήμα – βήμα:

Ο ιατρός κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ), ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον».

Ο δικαιούχος στη συνέχεια εισέρχεται στην ειδική ενότητα στο site του του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποστολή φαρμάκων κατ’οίκον (https://fyk.eopyy.gov.gr/) παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον δικαιούχο, μέσω της ειδικής ενότητας στο site του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., για την αποστολή των φαρμάκων της συγκεκριμένης συνταγής κατ’ οίκον, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή. Σε περίπτωση που η συνταγή δεν δύναται να εκτελεστεί ενημερώνεται ανάλογα ο ασθενής μέσω e-mail με συνοπτική αιτιολογία.

Χρόνος Παράδοσης

Ο χρόνος παράδοσης μετράει από την εκτέλεση της συνταγής και είναι από 2 έως 5 εργάσιμες ημέρες.

Είναι πάντα ανάλογος του τελικού προορισμού λαμβάνοντας υπ’ όψιν έκτακτες συνθήκες (καιρικές συνθήκες, δρομολόγια, αργίες, απεργίες, δυσπρόσιτες περιοχές, κλπ).

Παρακολούθηση Συνταγής

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί να παρακολουθεί on line την αποστολή του φαρμάκου. Η παραλαβή γίνεται μέσω κωδικού επιβεβαίωσης που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον ίδιο από την εταιρεία ταχυμεταφορών.

Ο δικαιούχος περίθαλψης μπορεί για οποιαδήποτε απορία έχει να επικοινωνεί μέσω mail: fyk@eopyy.gov.gr.

«Η έναρξη του προγράμματος διανομής «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον» είναι ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ σε έναν οργανισμό με επίκεντρο τον ασθενή μέσα από ένα διαρκώς διευρυνόμενο φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών. Προς το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός στοχεύει στη σταδιακή επέκταση του προγράμματος αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον προκειμένου να είναι διαθέσιμη η εν λόγω υπηρεσία σε όλους τους δικαιούχους περίθαλψης που το επιθυμούν», αναφέρει ο Οργανισμός.

πηγή: Iatropedia.grΡεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Ελλάδα θα δώσει το «παρών» στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024

admin

Απογευματινά χειρουργεία με συμμετοχή ασφαλιστικών εταιρειών – Πακέτα μειωμένα κατά 50%

admin

Κηποθέατρο Νίκαιας: Αυτοκτόνησε 73χρονος με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό του

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy