15 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Eπιχειρήσεις: Έρχεται δυνατότητα ηλεκτρονικού «λουκέτου»

Eπιχειρήσεις: Έρχεται δυνατότητα ηλεκτρονικού «λουκέτου»

Ηλεκτρονικό «λουκέτο» θα μπορούν να βάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΑΑΔΕ πρόκειται να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνεται συστημικά, με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα να προχωρά τους αναγκαίους ελέγχους στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να διαπιστώνεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις διακοπής.

Παράλληλα, το ψηφιακό σύστημα θα απαιτεί λιγότερα δικαιολογητικά για τη διακοπή εργασιών, καθώς όλα τα στοιχεία υπάρχουν ήδη στις πλατφόρμες.

Ειδικότερα και με βάση τον σχεδιασμό:

  • Δημιουργείται νέα πλατφόρμα, στην οποία θα εισέρχονται όσοι θέλουν να κλείσουν την επιχείρησή τους ή να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.
  • Το ηλεκτρονικό σύστημα θα ελέγχει συστημικά εάν μπορεί να γίνει η διακοπή.
  • Για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ο έλεγχος θα είναι άμεσος και η επιχείρηση θα λαμβάνει μήνυμα για επιτυχή διαδικασία διακοπής.

Στις εκπρόθεσμες θα πρέπει να ελεγχθεί ηλεκτρονικά εάν η ημερομηνία διακοπής που συμπληρώνει ο υπόχρεος είναι σωστή. Το σύστημα θα ελέγχει εάν υπάρχουν συναλλαγές που έγιναν μετά την ημερομηνία διακοπής που έχει δηλωθεί. Επίσης, θα ελέγχει εάν έχουν δημιουργηθεί νέες φορολογικές υποχρεώσεις και εάν έχουν μεταβιβασθεί τα περιουσιακά στοιχεία.

Με την υφιστάμενη διαδικασία όσοι επιθυμούν να διακόψουν υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα. Την υπόθεση αναλαμβάνει προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την Εφορία. Με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα προκύπτει ένα δείγμα υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν, για να διαπιστωθεί εάν η διαδικασία και τα δηλωθέντα στοιχεία από τις επιχειρήσεις ήταν σωστά.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης δήλωσης, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης. Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

Τα δικαιολογητικά που ζητεί κατά περίπτωση η Εφορία σήμερα είναι:

  • Μπλοκ – τιμολόγια και βιβλία εσόδων – εξόδων.
  • Έντυπο μεταβολής στοιχείων έντυπο Δ211 – Έντυπο διακοπής εργασιών.
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  • Υπεύθυνη δήλωση για το ότι δεν υπάρχουν πάγια ή εμπορεύσιμα αποθέματα της επιχείρησης.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους θα τεθεί σε ισχύ είναι το ψηφιακό πελατολόγιο. Με την ενεργοποίησή του η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει πρόσβαση στο πελατολόγιο συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εκδηλώσεων από χώρους (κτήματα και αίθουσες), εταιρείες catering, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια κ.λπ.), μέχρι ταξίδια, ψυχαγωγία και διακοσμήσεις.

Πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στα ηλεκτρονικά βιβλία MyData. Η δήλωση περιορισμένου αριθμού πελατών από τον επαγγελματία θα χτυπάει καμπανάκι στην ΑΑΔΕ και θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

To άρθρο Eπιχειρήσεις: Έρχεται δυνατότητα ηλεκτρονικού «λουκέτου» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.491,98 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακή άνοδο 0,02%

admin

Σδούκου (Υπ. Ενέργειας): Ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος ηλεκτρικού ρεύματος σε 400.000 νοικοκυριά

admin

Η Ε.Ε. «ετοιμάζεται» για πόλεμο το γνωρίζουμε αυτό; Και η Moody’s «λέει» πως πρέπει να προσαρμοσθούν οι προϋπολογισμοί μας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy