17 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Επιχειρήσεις: Ποιες ενισχύσεις δεν φορολογούνται, δεν εκχωρούνται και δεν κατάσχονται – Τι αναφέρει το ΦΕΚ

Πήρε ΦΕΚ την Παρασκευή 24 Μαΐου ο νόμος 5111, ο οποίος μεταξύ άλλων περιέχει διατάξεις – ρυθμίσεις που αφορούν σε ενισχύσεις των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από καταστροφές και άλλες διατάξεις.

Στο νόμο ορίζεται το πλαίσιο με βάση το οποίο οι κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, κατά περίπτωση, θεωρούνται αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης δράσης από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ στην Θεσσαλία, αλλά και η έκτακτη επιχορήγηση στους γουναράδες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Επιπλέον, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της ενίσχυσης που παρέχει το κράτος, ορίζεται πως δεν εκχωρείται και δεν κατάσχεται είτε από το Δημόσιο είτε από τρίτους, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Ακόμα και στην περίπτωση βεβαιωμένων χρεών του δικαιούχου στην Εφορία και στο Δημόσιο, η ενίσχυση δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με αυτά, είτε αφορούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, το ποσό της ενίσχυσης δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τέλος, οι δικαιούχοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στη δράση και την είσπραξη της ενίσχυσης.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Οφέλη για την Ελλάδα με τη διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών στα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με πτώση 0,27% για τον Γενικό Δείκτη

admin

Lavazza: Πάνω από 3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy