20 Απριλίου, 2024
Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Ανάπτυξη 4% μπορεί να επιτύχει ο επιχειρηματικός τομέας το 2024 – Ξεχωρίζει ο κλάδος της «νέας οικονομίας»

Ο επιχειρηματικός τομέας έχει τη δυναμική να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% (σε αποπληθωρισμένους όρους) το 2024, εκτιμάη Εθνική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει στο νέο τεύχος της σειράς μελετών «Τάσεις του επιχειρείν» η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, βασικά στηρίγματα της ανάπτυξης αυτής θα είναι η σταδιακά ισχυρότερη ευρωπαϊκή ζήτηση καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων κυρίως για έργα υποδομών και ψηφιακής αναβάθμισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για το νέο έτος με τις επιδόσεις Ιανουαρίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις (+3,6%) να επιβεβαιώνουν την τάση ανάκαμψης σε επίπεδα υψηλότερα του αδύναμου 2ου εξαμήνου του 2023. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι το 2024 παραμένει ένα έτος προκλήσεων.

Το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα, με τις γεωπολιτικές πιέσεις να δημιουργούν συνεχώς εστίες οικονομικών τριγμών (όπως η μείωση των διελεύσεων από το Σουέζ κατά 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους).

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή επιδρώντας στην οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Κοιτάζοντας σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και πέρα από τους συγκυριακούς κλυδωνισμούς, το στοιχείο που ξεχωρίζει στο ελληνικό επιχειρείν και εκτιμάται ότι θα αφήσει το βαθύτερο αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια είναι η συνεχής άνοδος των κλάδων της «νέας οικονομίας» (καλύπτοντας τομείς από το ΙΤ μέχρι τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και το R&D).

Ήδη, το μερίδιό της στις πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα έχει ανέλθει στο 10,9% το 2023 από 7,6% το 2019. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το 2023 πέτυχε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον λοιπό επιχειρηματικό τομέα (11,2% έναντι 2,8%). Συνεχίζοντας στην τάση ανάπτυξης των τελευταίων ετών, το μερίδιο της «νέας οικονομίας» έχει τα εχέγγυα να φτάσει το 20% μέχρι το 2030.

Με τις έμμεσες θετικές επιδράσεις να διαχέονται στο σύνολο των κλάδων, η διαμόρφωση αυτού του νέου πρότυπου επιχειρηματικής οικονομίας στην Ελλάδα αποτελεί το υπέρτατο στοίχημα.

Όπως σημειώνει η ΕΤΕ, το 2023 έκλεισε με άνοδο της τάξης του 3,6% (σε αποπληθωρισμένους όρους) για τις επιχειρηματικές πωλήσεις, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις υπερέβησαν τις επιδόσεις των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους σε όρους παραγωγής προστιθέμενης αξίας, ενισχύοντας έτσι το μερίδιό τους στο ευρωπαϊκό επιχειρείν (σε 1,12% κατά το 4ο τρίμηνο 2023, από 1,09% το 2022).

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΑΔΕ: Και με κάρτες ξένων τραπεζών η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων

admin

ΔΝΤ: Γιατί διαφέρει ο αντίκτυπος από τα υψηλά επιτόκια σε διαφορετικές οικονομίες

admin

ΕΝΦΙΑ – Φορολογικές δηλώσεις: H πρόταση μομφής στην κυβέρνηση «τρενάρει» τις δηλώσεις εισοδήματος και οι αναρτήσεις εκκαθαριστικών

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy