17 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Eurelectric: Ένα δισ. ευρώ ετησίως θα χρειαστεί να επενδύσει η Ελλάδα για δίκτυα ηλεκτρισμού, ηλεκτροκίνηση και έξυπνους μετρητές

Φως στις επενδύσεις που θα χρειαστούν για να πετύχει η Ελλάδα την ενεργειακή της μετάβαση στον ηλεκτρισμό ρίχνει νέα έκθεση του ευρωπαϊκού συνδέσμου Eurelectric.

Όπως παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα χθες, οι ανάγκες της Ευρώπης σε ηλεκτρισμό θα αυξηθούν σημαντικά στο εξής καθώς προσπαθεί να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό της σύστημα.

Καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα αναλάβουν μαζί με την αποθήκευση να σηκώσουν το βάρος και να παρέχουν περισσότερο και καθαρό ρεύμα, εκτιμάται ότι τα δίκτυα πρέπει να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις ώστε να μπορέσουν να τις φιλοξενήσουν.

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, η Eurelectric παρατηρεί ότι η ζήτηση για ρεύμα προβλέπεται να αυξηθεί από τις 50 στις 80 τεραβατώρες με ορίζοντα το 2050 μέσω της προσπάθειας για εξηλεκτρισμό αρκετών τομέων, όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, αλλά και η ανάδειξη νέων ενεργοβόρων τομέων όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων.

Ομοίως, η παραγωγή ηλεκτρισμού από πράσινες πηγές υπολογίζεται να αυξηθεί από τα 12 γιγαβάτ σήμερα έως τα 125 γιγαβάτ στα μέσα του αιώνα. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει και μεταφράζεται σε ραγδαία ανάπτυξη των δικτύων και της αποθήκευσης.

Ως αποτέλεσμα, οι απαραίτητες επενδύσεις υπολογίζονται στην περίπτωση της χώρας μας σε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δίκτυα υψηλής και χαμηλής τάσης, ηλεκτροκίνηση, ενσωμάτωση αιολικών-φωτοβολταϊκών, προστασία του δικτύου από ακραία φυσικά φαινόμενα, καθώς και έξυπνους μετρητές σε όλους τους καταναλωτές.

Στα παραπάνω θέματα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο οποίος είναι παράλληλα αντιπρόεδρος της Eurelectric.

Όπως τόνισε, οι προσπάθειες προώθησης των στόχων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στη χώρα μας, με την ΔΕΗ να φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα ενεργειακή εποχή.

Ξεχωριστή έμφαση έδωσε στην ψηφιοποίηση του ηλεκτρικού μας συστήματος όχι μόνο για να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία, αλλά και για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλειά του.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΕΗ: Ο απολογισμός της για την τετραετία 2019 – 2023 και το επιχειρηματικό σχέδιο

admin

Αεροδρόμια: Κατά 15,7% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο 2024

admin

Principia: Το νέο όνομα και η εταιρική ταυτότητα της εταιρείας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy