Συναγερμός έχει σημάνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό κρούσματος ευλογιάς των προβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα, στην περιοχή των Βρασνών.
Πρόκειται για μονάδα με 300 ζώα τα οποία επρόκειτο να θανατωθούν -σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ευλογιά προβάτων-, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επιμολύνθηκε από βυτίο, που μετέφερε νωπό αιγοπρόβειο γάλα.
«Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχει γίνει μηχανική μετάδοση. Στη συγκεκριμένη εκτροφή δεν έχουν μπει και δεν έχουν βγει ζώα τους τελευταίους μήνες, ούτε έχει έρθει σε επαφή ο κτηνοτρόφος με κάποια άλλη μολυσμένη περιοχή. Άρα ο πιο πιθανός τρόπος μετάδοσης ήταν με μεταφορικό μέσο, που μετέφερε προϊόντα. Αυτή τη στιγμή διενεργούμε έρευνα με τη συνδρομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών, όμως οι ενδείξεις δείχνουν βυτίο», ανέφερε στο ThessToday.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γεώργιος Κεφαλάς με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι πρέπει άπαντες να τεθούν σε ύψιστη επιφυλακή για τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου.
«Σε Χαλκιδική, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία βρίσκεται συνολικά η μεγαλύτερη κτηνοτροφική Περιφέρεια της χώρας. Εδώ παράγεται το 26% του ακαθάριστου κτηνοτροφικού και αγροτικού ΑΕΠ της χώρα μας», δήλωσε ο ίδιος, και εξήγησε ότι επρόκειτο για εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα τα οποία κινδυνεύουν να μολυνθούν.
«Είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψην, από όλους μας. Από την πολιτική ηγεσία έως τους κτηνοτρόφους», συμπλήρωσε.
Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες εντοπίστηκαν συνολικά 120 κρούσματα, εκ των οποίων τα 81 σε περιοχές του Έβρου και τα υπόλοιπα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία, Κορινθία και το τελευταίο στη Θεσσαλονίκη.
Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 24.000 ζώα, ενώ πριν από λίγο ολοκληρώθηκε μια νέα ευρεία σύσκεψη παρουσία κλιμακίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Σέρρες.
Πηγή: www.newsit.gr