21 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, ενέκριναν σήμερα (14.5.2024) οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια από την ΕΕ, ως το 2027.

Το πρόγραμμα αφορά μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που έχει υποβάλει η Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καθορίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να τηρήσουν οι ουκρανικές αρχές προκειμένου να λάβουν τις δόσεις της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.

Μετά τη θετική αξιολόγηση του ουκρανικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου, σήμερα ήρθε και η επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο «Ecofin».

Η σημερινή απόφαση θα επιτρέψει στην Επιτροπή να εκταμιεύσει έως και 1,89 δισ. ευρώ σε προχρηματοδότηση, ενώ έχει ήδη καταβληθεί στο Κίεβο, το ποσό των 6 δισ. ευρώ, ως χρηματοδότηση-γέφυρα.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το Συμβούλιο της ΕΕ αξιολογεί θετικά το «Σχέδιο της Ουκρανίας», το οποίο καθορίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης της χώρας σχετικά με την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να αναλάβει στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας προς την ΕΕ, τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το Συμβούλιο έκρινε ειδικότερα ότι χάρη σε αυτό το σχέδιο, η Ουκρανία πληροί την προϋπόθεση για στήριξη στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για την Ουκρανία (έως 50 δισ. ευρώ) και ότι τώρα μπορούν να αρχίσουν να ρέουν τακτικές πληρωμές».

Σημειώνεται ότι η οικονομική υποστήριξη στο πλαίσιο του «Σχεδίου της Ουκρανίας» θα διατεθεί υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να σέβεται αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου, και να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οικονομική στήριξη εξαρτάται επίσης από την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την υποστήριξη της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος, την ενίσχυση της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η «Διευκόλυνση της Ουκρανίας», η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2024, προβλέπει σταθερή χρηματοδότηση έως και 50 δισ. ευρώ, σε επιχορηγήσεις και δάνεια, για τη στήριξη της ανάκαμψης, της ανασυγκρότησης και του εκσυγχρονισμού της Ουκρανίας για την περίοδο 2024 έως 2027.

Από αυτά, έως και Euro 32 δισ. προορίζονται ενδεικτικά για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ορίζονται στο «Σχέδιο της Ουκρανίας», σύμφωνα με το οποίο οι εκταμιεύσεις θα εξαρτώνται από την παροχή προσδιορισμένων δεικτών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τζεντιλόνι: H EE χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης

admin

«Καλάθι του Πάσχα»: Ίδιες ή και χαμηλότερες οι τιμές των προϊόντων

admin

ΑΑΔΕ: Παράταση έως τις 31 Μαΐου 2024 για τις δηλώσεις Ειδικού Φόρου Ακινήτων νομικών προσώπων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy