20 Σεπτεμβρίου, 2024
Οικονομία

Φυσικό αέριο: Πως η σύγκρουση Ρώσων και Ουκρανών στο Κουρσκ θα οδηγούσε σε νέα έκρηξη τιμών 

Παραμένει η ανησυχία των αγορών για τις τιμές του φυσικού αερίου μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Και αυτό γιατί ακόμα και αν οι Ουκρανοί δεν θελήσουν να σταματήσουν τη ροή του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη, ενδεχόμενες συμπλοκές με τους Ρώσους θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα, εκ των πραγμάτων,

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη (08.08.24), οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως συμβαίνει συχνά, ο λόγος δεν ήταν μια πραγματική έλλειψη, αλλά ο φόβος ενός σεναρίου. Αυτό το σενάριο έχει ως εξής: οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη ξαφνικά καταρρέουν. Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία πρέπει ξαφνικά να βρουν νέες λύσεις για να συνεχίσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο.

Το υπόβαθρο αυτής της ανησυχίας είναι η ουκρανική προέλαση στο ρωσικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα. Η ρωσική περιοχή του Κουρσκ, η οποία έχει δεχθεί την ουκρανική επίθεση, είναι επί του παρόντος το μόνο σημείο μεταφοράς όπου το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει στην Ουκρανία και από εκεί στην Ευρώπη.

Δεν είναι ότι η Ουκρανία έχει κίνητρο να καταλάβει το σημείο μεταφοράς προκειμένου να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου. Αν ήθελε να σταματήσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα μπορούσε να το είχε κάνει στη χώρα της εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία πάντα δρομολογούσε ρωσικό φυσικό αέριο στη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Αυστρία και εισέπραττε τέλη διέλευσης.

Τώρα, ωστόσο, η στρατιωτική πρόοδος προσελκύει την προσοχή των παρατηρητών της αγοράς φυσικού αερίου.Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιθανό οι μάχες να βλάψουν το σημείο μεταφοράς και να σταματήσουν απότομα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμούν οι αναλυτές, η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά στα πλαίσια μιας  πρώτης αντίδρασης και να παραμείνει υψηλή για μερικές ημέρες έως εβδομάδες. Μέχρι τότε, οι πληγείσες χώρες θα έπρεπε να έχουν βρει λύσεις για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις που λείπουν.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις δικές της εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρεται με πλοία και στη συνέχεια να το προμηθεύσει μαζί με την Ιταλία και την Αυστρία.

«H όλη κατάσταση εγείρει για άλλη μια φορά το ερώτημα γιατί η Ανατολική Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, όταν είναι δυνατόν να εφοδιάζεται με φυσικό αέριο με άλλους τρόπους»,σημειώνει η Handelsblatt. 

Ορισμένες από τις ενδιαφερόμενες χώρες το δικαιολογούν αυτό με τις υφιστάμενες συμβάσεις προμήθειας με την Gazprom, τις οποίες δεν επιτρέπεται να διακόψουν.

Αλλά τα χρήματα και η πίστη στη Ρωσία είναι επίσης πιθανό να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. 

Έτσι, ο στόχος της ΕΕ να γίνει πιο ανεξάρτητη από τη Ρωσία παραμένει ματαιωμένος όσον αφορά την ενέργεια. Ας ελπίσει κανείς, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ότι αυτό θα αλλάξει στην αλλαγή του έτους. Στη συνέχεια, τα συμβόλαια διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας θα λήξουν ούτως ή άλλως – αν κανείς δεν το εμποδίζει πια.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πως θα υπολογίζονται οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων από το 2025 – Ποιο σενάριο κερδίζει έδαφος

admin

ΕΚΤ: Αποφάσισε δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

admin

Alpha Real Estate Services: Έγκριση διανομής μερίσματος 3,64 εκατ. ευρώ – Καλή η πορεία της αγοράς ακινήτων

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy