25 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Γερμανία: Nέα πτώση αναμένεται στη βιομηχανική παραγωγή φέτος – Για «χαμένη δεκαετία» μιλάνε οι βιομήχανοι

Εκ νέου μείωση στην παραγωγή φέτος (2024) και μάλιστα μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι αναμένουν οι βιομήχανοι στη Γερμανία.

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος της Βιομηχανίας της Γερμανίας (BDI) αναμένει ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία θα μειωθεί εκ νέου το 2024 κατά 1,5 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά από μείωση της παραγωγής κατά 0,5 % το 2023.

Η ζήτηση για βιομηχανικά αγαθά έχει μειωθεί σημαντικά, σημειώνει ο BDI. Αυτή δεν αναμένεται να ανακάμψει και πάλι πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εάν η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας καθυστερήσει περαιτέρω, η τάση θα είναι ακόμη ασθενέστερη.

Η βιομηχανική ανάκαμψη της Γερμανίας θα καθυστερήσει λόγω της εξειδίκευσής της στα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ως αποτέλεσμα των μεγάλων εξωτερικών κλυδωνισμών στην παγκόσμια οικονομία.

Η γερμανική βιομηχανία οδεύει προς μια χαμένη δεκαετία στην παραγωγή. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης ήταν περισσότερο από 7% χαμηλότερη από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στα τέλη του 2019.

Ταυτόχρονα, ήταν σχεδόν13% χαμηλότερη από το ιστορικό υψηλό του δεύτερου τριμήνου του 2018. Μέχρι στιγμής, μόνο η ηλεκτρολογική βιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία και οι λοιπές κατασκευές οχημάτων έχουν φθάσει ή ξεπεράσει τα προ της κρίσης επίπεδα. Στο τέλος του 2023, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στη μεταποιητική βιομηχανία ήταν 3,3% χαμηλότερη από το επίπεδο του δεύτερου τριμήνου του 2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι γερμανικές εξαγωγές αγαθών (ονομαστικές) ενδέχεται να αυξηθούν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους 2024 (μετά από μείον 1,5% το 2023). Ωστόσο, λόγω της πτωτικής τάσης του περασμένου έτους, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε στασιμότητα σε ετήσια βάση.

Αναμένεται ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά περίπου2% το 2024 (μετά από μείον 1,9 τοις εκατό το 2023). Στο 2,5%, το παγκόσμιο εμπόριο συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών είναι πιθανό να αυξηθεί κάπως πιο έντονα (2023: συν 1,2%).

Οι εξαγωγές αγαθών από τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πιθανό να αυξηθούν πολύ πιο αργά από ό,τι οι εξαγωγές από τις αναδυόμενες οικονομίες. Η ανάκαμψη των εξαγωγών υστερεί ιδίως στη Γερμανία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χατζηδάκης: Έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση στις τράπεζες

admin

Όλαφ Σολτς: Θέλουμε δίκαιη αγορά κινέζικων οχημάτων αλλά όχι ντάμπινγκ

admin

Εφορία: Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy