30 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Γερμανία – Συντάξεις: «Βέτο» Σολτς σε ενδεχόμενη αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης

Κάθε άλλο παρά “ελληνική” είναι η συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μπορεί σήμερα (12.05.24), ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο One Channel να ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως “την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή», αλλά στη Γερμανία, δεν φαίνεται να είναι τα πράγματα τόσο καθαρά.   

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης του τρικομματικού συνασπισμού στη Γερμανία έχουν ανάψει τόσο πολύ τα “αίματα” για τα όρια συνταξιοδότησης που αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ομοσπονδιακός καγκελάριος ΄΄Ολαφ Σολτς (Olaf Scholz) παρενέβη στην εσωτερική διαμάχη του συνασπισμού για τη συνταξιοδοτική πολιτική και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Ξεκαθάρισε χθες (11.05.24 στο Πότσνταμ ότι δεν επιθυμεί να γίνουν εξοικονομήσεις για τους συνταξιούχους. “Δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος τους”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ο Σολτς απέρριψε επίσης την πρόταση για υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, χαρακτηρίζοντάς την “παράλογη”.

Αυτός δεν είναι “ο σωστός τρόπος για την αναδιοργάνωση ενός προϋπολογισμού”, δήλωσε ο Scholz. “Δεν θα βοηθούσε καθόλου”.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Κρίστιαν Ντιρ (Christian Dürr) είχε κάνει εκστρατεία υπέρ μιας ευέλικτης ηλικίας συνταξιοδότησης και επικρίθηκε για τα σχόλιά του σχετικά με την εργασία μέχρι τα 72 έτη.

Το Σαββατοκύριακο, διάφοροι πολιτικοί του FDP διατύπωσαν και πάλι τα αιτήματά τους στην εφημερίδα “Bild am Sonntag”: Ο Πασκάλ Κόμπερ (Pascal Kober,) ειδικός σε θέματα συντάξεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στην Bundestag, τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της λεγόμενης ηλικίας συνταξιοδότησης των 63 ετών. “Είναι πολύ ακριβό και βλάπτει την αγορά εργασίας”, δήλωσε. “Αυτό πρέπει τώρα να συμπεριληφθεί στις κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις για το πακέτο συνταξιοδοτικών μέτρων ΙΙ”. Το συνταξιοδοτικό κόστος πρέπει να μειωθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Μπιγιάρν Νγιρ – Σαράι (Bijan Djir-Sarai), δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι η συνταξιοδότηση στα 63 θα έβγαζε πολύτιμους εξειδικευμένους εργαζόμενους από την αγορά εργασίας. Όσοι θέλουν να εργαστούν περισσότερο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν “υπό ελκυστικές συνθήκες”.

“Συνταξιοδότηση στα 63” ήταν η ονομασία που δόθηκε στη σύνταξη χωρίς μειώσεις μετά από 45 έτη ασφάλισης, καθώς αρχικά επέτρεπε σε άτομα που γεννήθηκαν πριν από το 1953 να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 63 ετών χωρίς μειώσεις. Τώρα το όριο ηλικίας είναι 64 έτη και 4 μήνες για όσους γεννήθηκαν το 1960. Για τους νεότερους, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 65 έτη έως το 2029.
Την περασμένη Τρίτη (07.05.24) έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση συνασπισμού αναβάλλει την απόφαση για το σχεδιαζόμενο συνταξιοδοτικό πακέτο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt. Εκτός από τις συντάξεις, αυτό αφορά και τον αμυντικό προϋπολογισμό του υπουργού Μπόρις Πιστόριους (SPD).

Το συνταξιοδοτικό πακέτο που έχει ήδη διαπραγματευτεί ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (Christian Lindner – FDP) έχει ως στόχο να εγγυηθεί ένα επίπεδο συντάξεων 48% μέχρι το 2039. Αυτό θα κοστίσει πρόσθετα χρήματα, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό εισφορών θα αυξηθεί. Η αύξηση αυτή πρόκειται να επιβραδυνθεί με μια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ στην κεφαλαιαγορά, η οποία χρηματοδοτείται με χρέος. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, από τα έσοδα θα καταβάλλονται ετήσιες επιχορηγήσεις στο συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό σύστημα. Το FDP επέκρινε σαφώς τα σχέδια στο συνέδριο του κόμματός του στα τέλη Απριλίου και ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σολτς τόνισε: “Είναι πολύ σαφές για μένα ότι ένα πράγμα είναι σημαντικό για τη χώρα μας, ότι δηλαδή δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση την κοινωνική συνοχή”. Η καγκελάριος ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. “Ο προϋπολογισμός θα μας απασχολήσει τώρα”, δήλωσε ο Scholz. “Πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου”.

Ωστόσο, ο συνασπισμός των φωτεινών σηματοδοτών αντιμετωπίζει δύσκολες διαπραγματεύσεις: Ο υπουργός Οικονομικών Λίντνερ έχει καλέσει τα υπουργεία να προβούν σε εξοικονόμηση πόρων, ενώ πολλές υπηρεσίες αντιστέκονται στις περικοπές. Το συνολικό ποσό που διακυβεύεται ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρει η Handelsblatt. Ο Σολτς έκανε λόγο για ένα μεγάλο έργο. Δεν είπε από πού πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις. Ωστόσο, επισήμανε: “Σίγουρα ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από ό,τι πριν”.

Το FDP παρουσιάζει έγγραφο πέντε σημείων για τη δημοσιονομική πολιτική

Σε ένα έγγραφο πέντε σημείων, το FDP ζητά μια “δημοσιονομική πολιτική που να είναι δίκαιη για όλες τις γενιές”. Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος την ερχόμενη Δευτέρα, αυτή πρέπει να συμμορφώνεται με το όριο του χρέους που προβλέπει ο βασικός νόμος και δεν πρέπει να επιβαρύνει υπερβολικά τους νέους όσον αφορά τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το σχέδιο έχει κατατεθεί στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου στο Βερολίνο. “Η οικονομική ανάκαμψη πρέπει επίσης να αντανακλάται στη δημοσιονομική πολιτική του κράτους”, αναφέρεται. “Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό με όλο και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες και να περιορίσουμε περαιτέρω τα περιθώρια ελιγμών μας”.

Η παραγωγή προηγείται των δαπανών, τονίζουν οι Φιλελεύθεροι στο έγγραφο. Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός πρέπει να είναι ένας προϋπολογισμός ανακούφισης που ενισχύει τις επιχειρήσεις και την εξειδικευμένη εργασία και τους επιτρέπει να δημιουργήσουν νέα ευημερία. “Αν δεν το πετύχουμε αυτό, δεν μπορούμε πλέον να είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς δωρητές αναπτυξιακής βοήθειας, για παράδειγμα”. Τα κοινωνικά συστήματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν. Η σύνταξη στα 63 και το εισόδημα του πολίτη στην τρέχουσα μορφή τους δημιουργούν λανθασμένα κίνητρα που η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει. Διορθώσεις χρειάζονται επίσης στο σύστημα των υποχρεωτικών συντάξεων.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.430,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 0,71%

admin

Η BSH διατηρεί την πρωτιά στην αγορά των οικιακών συσκευών

admin

Κατώτατος μισθός: «Καμπανάκι» για τις συνέπειες της αύξησης στις μικρές επιχειρήσεις και τον τουρισμό από την 1η Απριλίου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy