18 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Γουόλερ (Fed): Χρειάζονται «αρκετοί ακόμη» μήνες «καλού» πληθωρισμού για να μειωθούν τα επιτόκια

Χρειάζονται «αρκετοί ακόμα» μήνες με καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό για να αρχίσει την μείωση των επιτοκίων ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Κρίστοφερ Γουόλερ, αν και τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πρόοδος έχει πιθανότατα συνεχιστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του Απριλίου, τα οποία έδειξαν ότι ένας βασικός δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αποτελούν ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν επιταχύνονται. Σημείωσε επίσης ηπιότερες λιανικές πωλήσεις τον μήνα και ενδείξεις επιβράδυνσης στην αγορά εργασίας.

«Τα τελευταία στοιχεία για τον ΔΤΚ ήταν ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι ο πληθωρισμός δεν επιταχύνεται και τα στοιχεία για τις δαπάνες και την αγορά εργασίας μου υποδηλώνουν ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε μια κατάλληλη ρύθμιση για να ασκήσει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Γουόλερ σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις την Τρίτη στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά.

Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές δείχνουν μόνο μέτρια πρόοδο προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

«Αν ήμουν ακόμα καθηγητής και έπρεπε να βάλω βαθμό σε αυτή την έκθεση πληθωρισμού, θα ήταν Γ+ – μακριά από την αποτυχία, αλλά ούτε και αστέρι», είπε.

Ενώ συμπλήρωσε: «Ελλείψει σημαντικής αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, πρέπει να δω αρκετούς ακόμη μήνες καλών στοιχείων για τον πληθωρισμό προτού αισθανθώ άνετα να υποστηρίξω μια χαλάρωση της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ακίνητα: Συνέχιση της «ανοδικής τάσης» των τιμών και «λήψη μέτρων από την πολιτεία» βλέπει η ΤτΕ

admin

Flexopack: Αύξηση 7% των κερδών μετά φόρων το 2023

admin

ΤΙΤΑΝ: Επιχορήγηση από τις ΗΠΑ με στόχο την καινοτόμο τεχνολογία

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy