23 Ιουλίου, 2024
Υγεία

Γρίπη των πτηνών: Η Φινλανδία προχωρά στον άμεσο εμβολιασμό εργαζομένων που κινδυνεύουν

Από την επόμενη εβδομάδα, η Φινλανδία σχεδιάζει να προσφέρει τη δυνατότητα προληπτικού εμβολιασμού για τη γρίπη των πτηνών εργαζομένων με έκθεση σε ζώα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές Αρχές της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκινά να εμβολιάζει ανθρώπους για τη γρίπη των πτηνών.

Η Φινλανδία έχει αγοράσει εμβόλια για 10.000 άτομα, καθένα αποτελούμενο από δύο δόσεις, στο πλαίσιο κοινής προμήθειας σε επίπεδο ΕΕ, που θα μπορούσε να ανέλθει συνολικά μέχρι και σε 40 εκατομμύρια δόσεις για 15 χώρες.

Σύμφωνα με το φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL), το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων συνθηκών.

Το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών έχει σκοτώσει ή οδηγήσει σε θανάτωση εκατοντάδες εκατομμύρια πουλερικά τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και στους ανθρώπους.

Η Φινλανδία δεν έχει εντοπίσει τον ιό σε ανθρώπους, ανέφερε το THL.

Ωστόσο, είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε εμβολιασμούς λόγω του κινδύνου μετάδοσης από τις φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους που υπάρχουν στη χώρα.

«Οι συνθήκες στη Φινλανδία είναι πολύ διαφορετικές καθώς έχουμε φάρμες εκτροφής όπου τα ζώα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την άγρια ζωή», δήλωσε στο Reuters η Hanna Nohynek, επικεφαλής ιατρός στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας (THL).
Σημειώνεται ότι πέρυσι τα κρούσματα γρίπης των πτηνών μεταξύ βιζόν και αλεπούδων στα ως επί το πλείστον υπαίθρια εκτροφεία της Φινλανδίας οδήγησαν στη θανάτωση περίπου 485.000 ζώων για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.
Πηγή: Iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την προστασία των πολιτών

admin

Καφές με λεμόνι: Είναι αυτό το μυστικό για να αδυνατίσετε;

admin

Οι πιο συχνές παθήσεις σιελογόνων αδένων και πώς αντιμετωπίζονται

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy