Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) παρουσίασαν την Τρίτη τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα HDB Academy, μια δωρεάν εκπαιδευτική πλατφόρμα που στοχεύει να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική αγορά: τη βασική επιχειρηματική εκπαίδευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Η πλατφόρμα απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που σε μεγάλο βαθμό αγνοούν και βασικές έννοιες και διαδικασίες επιλογής και πρόσβασης σε προγράμματα χρηματοδότησης, όπως τι εστί business plan ή τα ESG και τα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Το πρόβλημα είναι έτσι ότι πολλοί δυνητικοί δικαιούχοι δεν γνωρίζουν τι προσφέρεται σε αυτούς και πώς θα το αποκτήσουν. Το νέο εργαλείο έρχεται να αυξήσει την πρόσβαση περισσότερων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η ζήτηση για χρηματοδότηση παραμένει υψηλή, με την HDB να έχει ήδη εγκρίνει 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2025.
ΜμΕ χωρίς… πυξίδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της HDB, το 73,4% των επιχειρήσεων που απευθύνονται για χρηματοδότηση σε αυτήν απασχολούν μόλις 1-10 εργαζόμενους, ενώ το 53% της συνεισφοράς στο ΑΕΠ προέρχεται από επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ.
Παρά τη σημασία τους για την οικονομία, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα γνώσης: δεν γνωρίζουν πώς να συντάξουν ένα business plan, δεν κατανοούν τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και δεν έχουν εξοικείωση με σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές.
Παρόλα αυτά, από το 2019 έως το 2025, η HDB έχει εγκρίνει συνολικά:
• 71.729 δάνεια συνολικής αξίας 13,1 δισ. ευρώ
• περισσότερα από 53.500 δάνεια έχουν κατευθυνθεί προς επιχειρήσεις
• πάνω από 18.200 δάνεια (κυρίως στεγαστικά) δόθηκαν σε μεμονωμένους ιδιώτες, όπως για το πρόγραμμα Σπίτι μου
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κάθε ευρώ που δανείζει η HDB δημιουργεί:
• 1 ευρώ ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία
• 0,61 ευρώ εισόδημα για εργαζόμενους
• 32 ετήσιες θέσεις εργασίας ανά εκατομμύριο ευρώ δανείου
• 0,4 ευρώ έσοδα για το Δημόσιο
Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα
Όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Γιώργος Ζαββός και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Ισμήνη Παπακυρίλλου, η HDB Academy αναμένεται να λανσαριστεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες, με δυνατότητα δωρεάν εγγραφής για όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Η νέα πλατφόρμα σχεδιάστηκε ως ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εκπαίδευσης που θα είναι:
• Δωρεάν για όλους
• Διαθέσιμη 24/7 από κάθε συσκευή
• Προσβάσιμη σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες και νέους σε όλα τα στάδια ανάπτυξης
• Πέντε θεματικές ενότητες “επιβίωσης”
Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει περιεχόμενο σε πέντε κρίσιμες περιοχές:
1. Νεοφυής επιχειρηματικότητα και καινοτομία (από την ιδέα στην υλοποίηση, βασικές αρχές επιχειρηματικότητας)
2. Χρηματοοικονομική διαχείριση (πώς να συντάξω business plan, διαχείριση ταμειακών ροών, κατανόηση χρηματοδοτικών εργαλείων)
3. Ψηφιακός μετασχηματισμός (εργαλεία ψηφιακής εποχής, e-commerce και ψηφιακό μάρκετινγκ)
4. ESG – Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση (βιώσιμη επιχειρηματικότητα, περιβαλλοντικές απαιτήσεις)
5. Εξωστρέφεια και ανάπτυξη επιχειρήσεων (διεθνοποίηση, δικτύωση και συνεργασίες, πρακτικά εργαλεία για καθημερινή χρήση).
Στο πλαίσιο αυτό η HDB Academy θα προσφέρει: έτοιμα πρότυπα για επιχειρησιακές διαδικασίες, διαγνωστικά εργαλεία αυτοαξιολόγησης, ευρετήριο βασικών επιχειρηματικών όρων, οδηγούς για λήψη αποφάσεων και benchmarking tools.
Ταυτόχρονα δημιουργεί μια κοινότητα μάθησης με Διαδικτυακά σεμινάρια, webinars, σύγχρονα και ασύγχρονα μαθήματα, εξειδικευμένους εισηγητές, διαδραστικές συζητήσεις και σύνδεση με άλλα εργαλεία της HDB.
Οι χρήστες θα μπορούν να συνδεθούν έτσι με:
• ESG Tracker: Το πρώτο εθνικό παρατηρητήριο ESG για ΜμΕ όπου συμμετέχουν ήδη 33.332 μοναδικοί χρήστες
• Carbon Footprint Calculator: Εργαλείο μέτρησης ανθρακικού αποτυπώματος, που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις να τα παρουσιάζουν στους προμηθευτές τους
• InnoAgora: Πλατφόρμα εξωστρέφειας και δικτύωσης
Διαθέσιμα πάνω από 4 δισ. ευρώ
Υπό την ομπρέλα της HDB προσφέρονται και είναι διαθέσιμα πάμπολλα προγράμματα χρηματοδότησης, που πολλοί όμως δεν γνωρίζουν.
Για τις επιχειρήσεις προσφέρονται ήδη προγράμματα όπως:
• ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ (2,5 δισ. ευρώ)
• Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας: 155 εκ. ευρώ)
• DELFi – Development Law Financial instrument (500 εκ. Ευρώ)
• Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (415 εκ. ευρώ)
• Ταμείο Μικροπιστώσεων (80 εκ. ευρώ)
• Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (107 εκ. ευρώ)
• Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (187 εκ. ευρώ)
Η πλατφόρμα HDB Academy έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Για όσους ήδη τα γνωρίζουν, η ικανοποίηση πελατών φτάνει στο 82% και η ζήτηση για χρηματοδότηση βαίνει αυξανόμενη. Ωστόσο η HDB αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η διαθεσιμότητα κεφαλαίων, αλλά και η ικανότητα των επιχειρήσεων να τα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά.
Για την εθνική οικονομία, τα προγράμματα προσφέρουν σημαντική μόχλευση κεφαλαίων: για κάθε ευρώ δημόσιων πόρων (6,68 δισ. ευρώ), η HDB κινητοποιεί 2,7 ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, δημιουργώντας συνολική μόχλευση 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα:
O Ολυμπιακός δεν θα πάει στο ραντεβού με Βρούτση, δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με Γιαννακόπουλο
Νέα πολιτική για το στεγαστικό: Τι είναι η πλατφόρμα stegasi.gov που βγήκε στον αέρα με προγράμματα για αγορά και ενοίκιο
Γιώργος Παράσχος μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο: Φοβάμαι ότι δεν θα είμαι παρών να μεγαλώνω το παιδί μου
Κωστής Πλάντζος
Πηγή: www.protothema.gr