22 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

ΗΠΑ: Υποχώρησε ο πληθωρισμός Απριλίου, μειώθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες

Υποχώρησε τον Απρίλιο ο ο προτιμητέος δείκτης της Fed στις ΗΠΑ για την μέτρηση του πληθωρισμού, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τους αξιωματούχους που αναζητούν Kδιαβεβαίωση ότι μπορούν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ. Από ένα χρόνο πριν, ο συγκεκριμένος δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 2,8%.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο δείκτης αποτελεί καλύτερη ένδειξη του πληθωρισμού από τον γενικό δείκτη. Ο εν λόγω δείκτης προχώρησε κατά 0,3% από τον Μάρτιο και κατά 2,7% από το προηγούμενο έτος.

Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,1%.

Η έκθεση προσφέρει στους αξιωματούχους της Fed κάποια αισιοδοξία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, αφού η πρόοδος όσον αφορά τις πιέσεις στις τιμές διακόπηκε το πρώτο τρίμηνο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, εξαιρουμένων της στέγασης και της ενέργειας, ο οποίος τείνει να είναι πιο επίμονος. Ο εν λόγω δείκτης αναρριχήθηκε κατά 0,3% μετά από αύξηση 0,4% τον Μάρτιο.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί: Η Ρωσία εντείνει τις υβριδικές επιθέσεις στην Ευρώπη

admin

Quest: Δεν σύναψε συμφωνία για συμμετοχή στην Μπενρουμπή Α.Ε.

admin

ΔΥΠΑ – ΕΦΚΑ: 106.000 παιδιά θα κάνουν φέτος διακοπές στις παιδικές κατασκηνώσεις

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy