18 Μαΐου, 2024
Κόσμος

James Webb: Εντοπίστηκαν αποδείξεις από την πιο μακρινή συγχώνευση μαύρων τρυπών στο διάστημα

Για την συγχώνευση δύο γαλαξιών και των μαύρων τρυπών τους, βρέθηκαν αποδείξεις μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. Πρόκειται για την πιο μακρινή ανίχνευση συγχώνευσης που έχει επιτευχθεί ποτέ.

Η διεθνής ομάδα αστρονόμων κατάφερε να εντοπίσει τη συνεχιζόμενη συγχώνευση δύο γαλαξιών και των τεράστιων μαύρων τρυπών τους, όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 740 εκατομμυρίων ετών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αυτό το φαινόμενο έχει εντοπιστεί τόσο νωρίς στο σύμπαν. Η μία από τις δύο μαύρες τρύπες έχει μάζα που είναι 50 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

«Η μάζα της άλλης μαύρης τρύπας είναι πιθανότατα παρόμοια, αν και είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί, επειδή αυτή η δεύτερη είναι θαμμένη σε πυκνό αέριο», εξηγεί ο Ρομπέρτο Μαϊολίνο από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το University College του Λονδίνου και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το γαλαξιακό σύστημα που παρατηρήθηκε είναι γνωστό ως ZS7.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η συγχώνευση είναι μια σημαντική οδός, μέσω της οποίας οι μαύρες τρύπες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, ακόμα και στην κοσμική αυγή. Μαζί με άλλα ευρήματα του Webb για ενεργές, ογκώδεις μαύρες τρύπες στο μακρινό σύμπαν, τα αποτελέσματά μας δείχνουν επίσης ότι οι ογκώδεις μαύρες τρύπες διαμορφώνουν την εξέλιξη των γαλαξιών από την αρχή», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Χάνα Ούμπλερ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Η ομάδα σημειώνει ότι μόλις οι δύο μαύρες τρύπες συγχωνευθούν, θα δημιουργήσουν βαρυτικά κύματα. Ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως αυτό, όπως αυτό, θα είναι ανιχνεύσιμο από την επόμενη γενιά παρατηρητηρίων βαρυτικών κυμάτων, όπως η αποστολή LISA που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γαλλία: O βιαστής του Tinder άσκησε έφεση για την κάθειρξη 18 ετών

admin

Ένα τεράστιο βήμα για τα Αραβικά Εμιράτα κάνει η πρώτη γυναίκα αστροναύτης με χιτζάμπ

admin

Ανησυχία για τις επενδύσεις του Τζάρεντ Κούσνερ σε προστατευόμενες περιοχές της Αλβανίας και της Σερβίας

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy