21 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Κατά 0,6% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο 2024

Κατά 0,6% μειώθηκε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Μαρτίου 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023 έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, αυξήθηκε κατά 3,4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023.

Παράλληλα, μείωση σημείωσε και ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Μαρτίου 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024.

Αναλυτικά, ο δείκτης του κλάδου κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον Μάρτιο 2024 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Μαρτίου 2024 με τους αντίστοιχους δείκτες του Μαρτίου 2023, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώθηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% τον μήνα Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την μείωση:

  • Κατά 2,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων
  • Κατά 2,3% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων

Από την αύξηση:

  • Κατά 1,6% του Δείκτη Παροχής Νερού
  • Κατά 8,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ιταλία: Συμφωνία των μελών της G7 να κλείσουν τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς χωρίς εξοπλισμό δέσμευσης άνθρακα έως το 2035

admin

Athenaeum Hotels: Nέο πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην καρδιά της Αθήνας

admin

ΑΑΔΕ: Αύξηση κατά 9,38% στα φορολογικά έσοδα α’ τριμήνου στα 14,8 δισ. ευρώ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy