18 Ιουνίου, 2024
Υγεία

Κορονοϊός: Ο FDA συστήνει νέα εμβόλια για τις παραλλαγές του ιού

Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δίνει εντολή για νέα εμβόλια προκειμένου να καταπολεμήσει τις παραλλαγές του ιού.

Την ώρα που οι νεοεμφανιζόμενες υποπαραλλαγές FLiRT του κορονοϊού SARS‑CoV‑2 κερδίζουν συνεχώς έδαφος, παίρνοντας τα «ηνία» από το επικρατέστερο μέχρι πρότινος στέλεχος JN.1, η αρμόδια επιτροπή συμβούλων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε σαφή οδηγία τα νέα εμβόλια για την Covid, με τα οποία θα εμβολιαστούμε το φθινόπωρο, να στοχεύουν σε κάποιο στέλεχος από την εξελικτική γραμμή της παραλλαγής JN.1 που κυριάρχησε φέτος.

Και τα 16 μέλη της επιτροπής με δικαίωμα ψήφου συνέστησαν στον FDA να ζητήσει από τις εταιρείες να στοχεύσουν την παραλλαγή JN.1 ή άλλο στέλεχος της ίδιας εξελικτικής γραμμής, όταν θα ενημερώσουν τα εμβόλιά τους για τη νέα εμβολιαστική περίοδο 2024-25.

Οι 16 σύμβουλοι δεν ψήφισαν για το αν θα ευνοήσουν την αρχική παραλλαγή JN.1 ή κάποιο νεότερο στέλεχος που προέκυψε από αυτήν, όπως το κυρίαρχο επί του παρόντος στις ΗΠΑ στέλεχος KP.2.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ της παλαιότερης παραλλαγής JN.1, γιατί μόνο με βάση αυτή θα μπορέσει να κυκλοφορήσει και τρίτο εμβόλιο, από τη Novavax, η οποία δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA για την παραγωγή του εμβολίου της, οπότε χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να το ενημερώσει με βάση νέα στελέχη.

Όπως επισημάνθηκε από αξιωματούχο του FDA, κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν θεώρησε απαραίτητο την παρούσα στιγμή να υπάρξει εμβόλιο για την KP.2.

Άλλωστε, νωρίτερα χθες, Τετάρτη (05.06.2024), ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια -Pfizer, Moderna και Novavax- γνωστοποίησαν ότι τα νέα εμβόλια που ξεκίνησαν να σχεδιάζουν πριν ακόμη εμφανιστούν οι υποπαραλλαγές FLiRT έδειξαν να καλύπτουν και τις νέες υποπαραλλαγές, για παράδειγμα την KP.2. Μάλιστα, χάρη στην τεχνολογία mRNA, που έχει επιταχύνει κατά πολύ την παραγωγή εμβολίων, Pfizer/BioNTech και Moderna δήλωσαν ότι, όποια υποπαραλλαγή κι αν υποδείκνυε ο FDA, ήταν σε θέση να παράγουν άμεσα καινούργια εμβόλια, ώστε να υπάρχει εγκαίρως επάρκεια για το φθινόπωρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο FDA ακολουθεί συνήθως τη σύσταση των συμβούλων του, όταν λαμβάνει την τελική του απόφαση, εντούτοις δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Υπολογίστε άμεσα πόσο υψηλός είναι ο μεταβολισμός σας – Με ποιες τροφές μπορεί να αυξηθεί σταδιακά

admin

Πώς θα προστατευτούμε από κορονοϊό, ιλαρά, κουνούπια και καύσωνες φέτος το καλοκαίρι – Αναλυτικές οδηγίες

admin

Ψήσιμο στα κάρβουνα και κίνδυνοι για τα μάτια: Τι να προσέξετε ενόψει Πάσχα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy