Εντάξει, η αξία και η στόφα του Ξινόμαυρου είναι αδιαμφισβήτητη. Ομως πολλοί είναι αυτοί που δεν αντέχουν την τανική του επιθετικότητα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που πάντα βρίσκουν μια μικρή “donut” τρύπα στο στόμα. Ενα μικρό δηλαδή γευστικό άδειασμα, μετά την αρχική εντυπωσιακή του είσοδο και πριν από το άγριο τελείωμά του. Ετσι η ανάμειξή του με άλλες ποικιλίες, που είτε διαθέτουν δυνατό στόμα είτε μαλακό χαρακτήρα, έρχονται να καταστήσουν το Ξινόμαυρο πιο φιλικό και αρεστό στο οινόφιλο κοινό. Φυσικά υπάρχουν η Νεγκόσκα στη Γουμένισσα και το ντουέτο Κρασάτου/ Σταυρωτού στη Ραψάνη, για να «τελειώσουν» τη δουλειά (και μάλιστα με ΠΟΠ τρόπο), όμως η σπουδαία ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να συμπράξει και με άλλα διεθνή ή γηγενή σταφύλια. Δυστυχώς ένα απλό blending δεν λύνει τα προβλήματα, αφού τίποτα δεν μπορεί να μαλακώσει ένα κακό Ξινόμαυρο. Ούτε επίσης μπορεί και οποιοδήποτε μέτριο σταφύλι να σταθεί πλάι σε ένα καλό Ξινόμαυρο. Ομως τα παρακάτω κρασιά αποδεικνύουν ότι μπορεί κανείς να έχει δύο στα δύο. Ή μάλλον τρία στα δύο!
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Πηγή: www.protothema.gr