25 Ιουλίου, 2024
Πολιτική

Κύκλοι υπουργείου Οικονομικών για Attica Bank: Ο κ. Κασσελάκης καταγγέλλει μια συμφωνία πριν υπογραφεί

Την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για την Attica Bank σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι πιο προσεκτικός.

«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτική της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα», επισημαίνουν από το υπουργείο για την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο», καταλήγουν οι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για την Attica Bank

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στα social media εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της Attica Bank.

Ο κ. Κασσελάκης χαρακτηρίζει την Attica Bank «ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της Αttica Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, 153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και 329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ και 39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.

«Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου», σημειώνει, επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής».

Αντιθέτως, τονίζει, «οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας».

Όπως εξηγεί ο Στ. Κασσελάκης «το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ και οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας». «Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ.Euro ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ.Euro ζημία».

«Η κυβέρνηση επιμένει να “επενδύει” τα χρήματά μας και τα τελικά οφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες. Καταλύεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας», υπογραμμίζει ο Στ. Κασσελάκης και καταλήγει με υστερόγραφο:

«Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να “περπατήσουμε” μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξενάγησε στη Βουλή φίλους του από τις ΗΠΑ, υψηλόβαθμα στελέχη της Meta

admin

Γιάννης Καλλιάνος: «Συμπαραστεκόμαστε στο πένθος – Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τις καταγγελίες» λένε κυβερνητικές πηγές

admin

Ο Κασσελάκης ζήτησε από τον Μητσοτάκη να παραιτηθεί και η χώρα να πάει σε εκλογές με παρουσία διεθνών παρατηρητών

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy