25 Μαΐου, 2024
Κόσμος

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό – Στο μικροσκόπιο πέντε εταιρείες 

Κάτω από το μικροσκόπιο της Βουλής στην Κύπρο θα τεθεί, προσεχώς, προς αυτεπάγγελτη εξέταση η λειτουργία των κυπριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαμοιρασμού βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Στην Κύπρο εδρεύουν, αυτή τη στιγμή, πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη δημιουργία και διανομή βίντεο με πορνογραφικό υλικό. Οι δύο εξ αυτών συνδέονται άμεσα με τις εταιρείες κολοσσούς της πορνογραφικής βιομηχανίας, Pornhub και xHamster.

Οι εν λόγω εταιρείες διαμοιράζουν και μεταπωλούν στο διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό δικής τους παραγωγής αλλά και άλλων εταιρειών. Ο ετήσιος τζίρος που καταγράφουν ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα θα εγγράψει προς αυτεπάγγελτη εξέταση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος, ο οποίος, όπως δήλωσε χθες (20.04.2024) στην εφημερίδα Πολίτης, δεν έλαβε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε γραπτώς μέσω της κοινοβουλευτικής οδού στο αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Μάλιστα, η απαντητική επιστολή του υπουργείου προς τη Βουλή χαρακτηρίστηκε ως «εμπιστευτική» για να μην δημοσιοποιηθεί!

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, επιβάλλεται να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση αυτών των εταιρειών, που θεωρούνται μεγαθήρια της πορνογραφίας ανά το παγκόσμιο, η προέλευση του πορνογραφικού υλικού που διακινούν και κατά πόσο γίνεται έλεγχος για τη νομιμότητα της λήψης αυτού του πορνογραφικού υλικού.

Κέττηρος: Μας παρακολουθούν στην Ευρώπη

Στο ερώτημα του «Π» γιατί θα πρέπει να ερευνηθούν αυτές οι εταιρείες, ο κ. Κέττηρος απάντησε επί λέξει: «Το ζήτημα με τις ιστοσελίδες προώθησης και διανομής πορνογραφικού υλικού και τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο, περιέπεσε στην αντίληψή μου τον περασμένο Φεβρουάριο, στη Σύνοδο της Europol (σ.σ. Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία) στη Γάνδη, όπου συμμετέχω ως μέλος της Μεικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Βουλευτής από άλλη χώρα μου ανέφερε, στο περιθώριο της Συνόδου, ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο και θα πρέπει να ερευνηθούν. Επειδή δεν είχα πληροφόρηση για το θέμα και ούτε λόγο για να αμφισβητήσω τον συνάδελφο, απέστειλα, αμέσως, μόλις επέστρεψα στην Κύπρο σχετική επιστολή με ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Παπαναστασίου. Πρέπει να πω ότι, η απαντητική επιστολή που έλαβα πριν από λίγες ημέρες, δεν δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Περισσότερα δεν μπορώ να σας πω καθώς η απάντηση έχει διαβαθμιστεί ως εμπιστευτική. Αυτό που μπορώ να δηλώσω είναι πως θα πρέπει να διερευνηθεί η οικονομική κατάσταση των εταιρειών, που θεωρούνται μεγαθήρια της πορνογραφίας ανά το παγκόσμιο, η προέλευση του υλικού που διακινούν και κατά πόσο γίνεται έλεγχος για τη νομιμότητα της λήψης αυτού του υλικού. Να ξέρετε ότι στην Ευρώπη μας παρακολουθούν πολύ στενά γι’ αυτό το θέμα. Έχουν πληροφορίες και στοιχεία τα οποία εάν επιβεβαιωθούν θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα».

Έρευνα από την επίτροπο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μετά από παράπονα που δέχθηκε απο πολίτες, η επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Νικολαΐδου Λοϊζίδου αποφάσισε τη διενέργεια έρευνας και στις πέντε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προώθηση και διανομή πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο.

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι

Στις νόμιμες πλατφόρμες, που εποπτεύονται από κρατικές υπηρεσίες, απαγορεύεται να προβάλλονται βίντεο με βιασμούς, κτηνοβασίες, παιδοφιλία, νεκροφιλία κ.ά. Υπάρχουν, βεβαίως, και ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο που τα προβάλλουν, με τους χρήστες τους να έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και την Ιντερπόλ.

Σε κάποιες από τις πέντε εταιρείες εργοδοτείται τοπικό προσωπικό, το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι επιφορτισμένο να παρακολουθεί το πορνογραφικό υλικό προτού ανεβεί στο διαδίκτυο, με σκοπό να αφαιρείται το υλικό που εμπίπτει στις πιο πάνω απαγορεύσεις.

Δεν εποπτεύεται το περιεχόμενο από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 2/2/2024 ως Εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών και Αρμόδια Αρχή για την επιβολή και την εφαρμογή του Κανονισμού (EE) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης έχει την αρμοδιότητα για την επιτήρηση της αγοράς παροχής υπηρεσιών πλατφόρμων διαμοιρασμού βίντεο, περιλαμβανομένων και των πλατφόρμων πορνογραφικού περιεχομένου.

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης δεν ελέγχει το περιεχόμενο αυτών των ιστοσελίδων, όπως πράττει με το τηλεοπτικό περιεχόμενο, παρά μόνο την καταλληλόλητα των τεχνικών και διαδικαστικών μέτρων που λαμβάνουν οι εταιρείες. Τα μέτρα καθορίζονται με βάση το είδος του επίμαχου περιεχομένου, τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει, τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας προσώπων που πρέπει να προστατεύονται, αλλά και τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα που διακυβεύονται, περιλαμβανομένων των συμφερόντων των παρόχων των πλατφόρμων διαμοιρασμού βίντεο.

Τα πορνό και οι ανήλικοι χρήστες

Ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο απασχολεί την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης είναι η επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου. Το ζήτημα που προκύπτει με την επαλήθευση της ηλικίας είναι ότι, παρ’ όλο που οι πλατφόρμες ταυτοποιούν την ηλικία αυτών που αναρτούν στις ιστοσελίδες τους υλικό πορνογραφικού περιεχομένου, δεν γίνεται κάτι ανάλογο με τους χρήστες – επισκέπτες αυτών των ιστοσελίδων, που μπορεί να είναι και ανήλικοι. Γι’ αυτό χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου που να αποκλείει τους ανήλικους από τις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι κινέζοι «λιώνουν» για τον ρωσο «χαρισματικό ηγέτη, που λατρεύει τα σπορ»

admin

Σαουδική Αραβία: Στο νοσοκομείο ο βασιλιάς Σαλμάν

admin

Εμανουέλ Μακρόν: Η Νέα Καληδονία δεν θα γίνει Φαρ Ουέστ – Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο μετά τα βίαια επεισόδια

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy