20 Ιουνίου, 2024
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Παράθυρο» σε νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών – «Το ζήτημα Μπελέρη μπορεί να το λύσουν οι Έλληνες πολίτες»

«Παράθυρο» σε νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο στο Αction24 το πρωί της Τετάρτης (29.05.24), στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Παράλληλα, εξέπεμψε ξεκάθαρα μηνύματα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με «φόντο» τις συνεχείς λεκτικές προκλήσεις. 

«Η πρώτη μείωση φόρων θα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Action24, τονίζοντας ότι στη ΔΕΘ θα δοθεί όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2025.

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα της ακρίβειας, επεσήμανε πως «είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο». «Έχουμε περιθώριο παρεμβάσεων… Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα ευρωπαϊκά, μαγική λύση δεν υπάρχει», σημείωσε.

 

 

«Η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη στήριξη του εισοδήματος. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Έχουμε περιθώρια παρεμβάσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η αντιπολίτευση όταν τα βάζουμε με τις πολυεθνικές στηρίζει τα ολιγοπώλια και όχι την κυβέρνηση. Ζητάμε τη βοήθεια της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τώρα πανευρωπαϊκά γιατί η φωνή μας στην Ευρώπη ακούγεται», είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα οξύνθηκε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο, δεν ήταν τελείως άγνωστο αλλά ξεδιπλώνοντας τα μέτρα κρίναμε ότι έπρεπε να κάνουμε ευρωπαϊκή παρέμβαση γιατί και οι πολυεθνικές προσαρμόζονται. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίζουμε ανταγωνισμό και διαφάνεια για τον καταναλωτή».

Σχετικά με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι λύση για την ακρίβεια αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί.

«Όποιος προτείνει οτιδήποτε στερεί πόρους από τον προϋπολογισμό πρέπει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και ποιους φόρους πρέπει να βάλουμε. Έχω υποχρέωση η Ελλάδα να μην επιτρέψει στην περίοδο της κρίσης. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην περίοδο της επιτήρησης. Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Μειώθηκαν οι τιμές; Όχι. Χάσαμε έσοδα, ναι… Δεν απορρίπτω όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης», δήλωσε.

«Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου»

«Μελετάμε την αγορά του AirBnb σε μια λογική να δούμε στην Αθήνα πόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Έχουμε βάλει ήδη κανόνες για όσους αντιμετωπίζουν το AirBnb ως μπίζνα.

Ψάχνουμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Άρα κάνω μια διάκριση μεταξύ των ρεαλιστικών προτάσεων και του ανεδαφικού ανέξοδου λαϊκισμού που δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 2024 και όσους τον πρεσβεύουν αλλά μπορεί να μην ήταν στην Ελλάδα την περίοδο εκεί».

«Είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας»

«Είμαστε σε μια φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός. «Ο κόσμος αλλάζει και γίνεται πιο επικίνδυνος και οι ανάγκες αλλάζουν και ο πόλεμος αλλάζει και είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Ψάχνουμε και πολύ πιο φθηνές λύσεις. Έχουμε 24 Rafalle θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Και θα βρεθώ σε μια εβδομάδα καλεσμένος του προέδρου Μακρόν για τα 80 χρόνια για την απόβαση της Νορμανδίας και θα βρεθώ στα ναυπηγεία της Λοριάν. Επαναξιολογούμε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες αλλά πρέπει να μην ξεπεράσουμε τα όριά μας. Αυτή τη στιγμή μπορεί η αντιπυραυλική προστασία να έχει μεγαλύτερη σημασία».

«Η σχέση με την Τουρκία είναι, ήταν και θα είναι δύσκολη»

«Αν θέλει η Τουρκία να κάνει θαλάσσιο πάρκο θα μου πέσει εμένα λόγος; Ας κάνει εντός των δικών της χωρικών υδάτων. Δεν υπάρχουν για την Ελλάδα γκρίζες ζώνες, αυτό είναι σαφές.

Τα ζητήματα κυριαρχίας είναι καθορισμένα από την Συνθήκη της Λοζάνης και δεν χωράει καμία συζήτηση. Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν είπε: Η σχέση με την Τουρκία θα είναι μια σχέση δύσκολη και σύνθετη. Έχουμε βρει ένα κώδικα με τις διαφωνίες μας καταγεγραμμένες. Υπάρχει μια άνεση στην επικοινωνία και ένας σαφέστερος προσδιορισμός των κόκκινων γραμμών.

Εγώ πήγα στην Άγκυρα και μίλησα ανοικτά για όλα όσα αφορούν την πατρίδα μας».

Η «σύνθετη σχέση με την Αλβανία», ο Μπελέρης και το σαφές μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία

Για τα προκλητικά παραληρήματα του Έντι Ράμα είπε «είναι σύνθετη η σχέση μας με την Αλβανία, αλλά από εκεί και πέρα, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, ο,τιδήποτε ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις μας, δεν κάνει καλό. Η Αλβανία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κανόνες για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Τόνισε δε ότι «το ζήτημα Μπελέρη μπορεί να λυθεί από τους Έλληνες πολίτες. «Αφήστε να δούμε τι θα γίνει στις ευρωεκλογές μπορεί το ζήτημα να το λύσουν οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απόλυτα σαφής, περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό μία ρητή δήλωση ότι το όνομα της χώρας είναι “Βόρεια Μακεδονία” εντός και εκτός συνόρων της», δήλωσε για το μπαράζ προκλήσεων. 

«Ο πατέρας μου είναι πάντα παρών»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια στον πατέρα του, καθώς σήμερα σήμερα συμπληρώνονται 7 χρόνια από τον θάνατό του.

«Πάντα είναι παρών με τον τρόπο του, τον τιμούμε και τον θυμόμαστε με πολύ αγάπη, μου λείπει και μου λείπουν οι συμβουλές του», δήλωσε.

Που θα δει τον αποψινό μεγάλο τελικό

Για τον αποψινό μεγάλο τελικό του Conference League, είπε: «είμαι πολύ αισιόδοξος, να το απολαύσουμε, θα το δω σπίτι με μπάρμπεκιου και καλούς φίλους.

Να περιμένετε ποστ, είμαστε στην αρχή ενός πολύ ωραίου καλοκαιριού για τον ελληνικό αθλητισμό».

 

 

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κόντρα στην Βουλή για την υπόθεση Ασημακοπούλου: «Λειτουργείτε σαν εγκληματική οργάνωση»

admin

Ευρωεκλογές 2024 – ΚΚΕ: Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα ανάμεσα στους υποψηφίους

admin

Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Μέση Ανατολή «φλέγεται» – Τι φοβάται η Αθήνα

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy