18 Ιουνίου, 2024
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στα «Ποσειδώνια 2024»: Θα είμαι δίπλα στους πλοιοκτήτες σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία

Στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2024» στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Δευτέρας (3.6.24).

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα νοικοκυριά πολιορκούνται από την ακρίβεια είναι τα πλοία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία με οικονομικό τρόπο μεταφέροντας κάθε είδους εμπόρευμα, που δε σταμάτησαν ούτε στον καιρό της πανδημίας. Η ναυτιλία εγγυήθηκε εξάλλου την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και κρατά πλέον τις θάλασσες ανοιχτές εν όσω εξελίσσεται η κρίση στο Μεσανατολικό», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επικαιροποίησε τη δέσμευση της χώρας μας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων «σε περιοχές, που ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία», καθώς, όπως είπε, ο σεβασμός στο θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να μπει στην εθνική ατζέντα με τρόπο που να ενώνει και όχι να διχάζει χώρες και λαούς.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες ότι «θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη, που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία, από την πράσινη μετάβαση έως τα ασφαλή λιμάνια και τα ναυπηγεία».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα και επέμεινε πως χαρακτηριστικά όπως το πρωτοπόρο πνεύμα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών συνέβαλαν, ώστε η ελληνική ναυτιλία να αυξήσει κατά 50% τη χωρητικότητα του ποντοπόρου στόλου μας παρά την κρίση και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Η νέα εφαρμογή 

Η νέα εφαρμογή για την ψηφιοποίηση της αίτησης Νηολόγησης των ποντοπόρων πλοίων (niologio.gov.gr). παρουσιάστηκε στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων.

Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη και την Πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, η οποία παρέλαβε ι συμβολικά το πρώτο ψηφιακό Έγγραφο Εθνικότητας για τη νηολόγηση πλοίου της εταιρείας της στο ελληνικό νηολόγιο.

Ψηφιακά απηύθυνε χαιρετισμό και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η νέα εφαρμογή, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιταχύνει τις διαδικασίες νηολόγησης. Ενδυναμώνει, επίσης, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας, αλλά και την προσπάθεια προσέλκυσης πλοίων στο νηολόγιο.

Η εφαρμογή niologio.gov.gr είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα ψηφιοποίησης των διαδικασιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και γίνεται πράξη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας των υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες της ηλεκτρονικής εφαρμογής αφορά στον τρόπο έκδοσης και χορήγησης του Εγγράφου Εθνικότητας πλοίου, μετά τη νηολόγηση του. Συγκεκριμένα, το Έγγραφο Εθνικότητας του πλοίου, παράγεται αυτοματοποιημένα και χορηγείται στην πλοιοκτήτρια εταιρεία άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σε ψηφιακή μορφή.

Το Έγγραφο Εθνικότητας υπογράφεται ψηφιακά και φέρει μοναδικό QRCode για την άμεση επαλήθευση της γνησιότητάς του από κάθε αρμόδια Αρχή σε όλο τον κόσμο.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής, όπως επίσης και ο καθορισμός των νομικών και ναυτιλιακών παραμέτρων αυτής, πραγματοποιήθηκε από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Ο κ. Στυλιανίδης μιλώντας για το σχετικό ψηφιακό έγγραφο νηολόγησης ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέπει στους πλοιοκτήτες μας να συνεχίσουν να πρωτοπορούν και να καινοτομούν.

Ο κ. Στυλιανίδης έχει τονίσει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών, στην αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου και στην ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γιώργος Αυτιάς: Συνέντευξη για την μάχη με τον καρκίνο και τον θάνατο του πατέρα του

admin

«Σκοτωμός» Πλεύρη – Πολάκη στη Βουλή: «Σε άδειασε ο Τσίπρας» – «Αυτά να τα πεις στον Τσίπρα όχι σε εμένα! Μουρμού»

admin

Άδωνις Γεωργιάδης για δηλώσεις Οικονόμου: Γελοία και χυδαία ιστορία, δεν βγάζω άκρη με τους Συριζαίους

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy