23 Ιουλίου, 2024
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της βίας

Την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας για διαρκή ειρήνη μέσω αξιόπιστων διαπραγματεύσεων τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στη Διάσκεψη για την Ουκρανία που συνεχίζεται σήμερα Κυριακή (16.6.24) στην Ελβετία.

«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωση μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια της βίας», υπογράμμισε στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για την Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επισήμανε πως «πρέπει πάνω απ’ όλα να προτεραιοποιήσουμε την προστασία των αμάχων, να διασφαλίσουμε την επιστροφή των παράνομα εκτοπισμένων και την απελευθέρωση των παράνομα κρατούμενων πολιτών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου».

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πριν από ένα χρόνο δεν ήταν προφανές ότι αυτή η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί και η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία έκανε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί. Σήμερα 101 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπούνται σε αυτό το τραπέζι και δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι πράγματι ένα διεθνές θέμα. Για πολλούς λόγους και ο πιο σημαντικός είναι η επισιτιστική ασφάλεια. Όταν είμασταν εδώ, ο Πρόεδρος της Κένυας μίλησε για τις τιμές και την διαθεσιμότητα των λιπασμάτων και τις επιπτώσεις στους αγρότες του. Κατανοούμε τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει αυτός ο πόλεμος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου στο κοινό ανακοινωθέν αυτής της Συνόδου. Υπογραμμίσαμε τη σημασία της διατήρησης της ασφαλούς ναυσιπλοΐας για την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τα λιμάνια της και τις δομές της. Ήμουν με τον Βολοντίμιρ στην Οδησσό όταν ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι.  Η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί το επίπεδο των ουκρανικών εξαγωγών που με τη σειρά του είναι απόλυτα κρίσιμο για την διατήρηση των τιμών των τροφίμων.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος που αυτός ο πόλεμος έγινε διεθνής υπόθεση, είναι ότι όλοι μας είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να επιβεβαιώσουμε την σημασία  της χάρτας του ΟΗΕ και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυριαρχία πρέπει να γίνει σεβαστή ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της βίας ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί ότι οι χώρες και οι λαοί τους πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής της κυβέρνησής τους και να ορίζουν το πεπρωμένο τους και το μέλλον τους και ότι η πυρηνική ασφάλεια δεν πρέπει διασαλεύεται, ότι η τροφή δεν πρέπει να γίνεται όπλο. Μιλάμε για δίκαιη και διαρκή ειρήνη και όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή τη διάσκεψη ότι η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και η Ελλάδα με άλλες χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη συμμόρφωσης με τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόλυτη προτεραιότητα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και την Γάζα και το Σουδάν.  Πρέπει πάνω απ’ όλα να προτεραιοποιήσουμε την προστασία των αμάχων να διασφαλίσουμε την επιστροφή των παράνομα εκτοπισμένων και την απελευθέρωση των παράνομα κρατούμενων πολιτών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. 

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπέργκενστοκ της Ελβετίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο, ενώ εκφράστηκε ικανοποίηση για το γεγονός ότι υπάρχει θετική κινητικότητα για το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόθεσή του να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Κωνσταντινούπολη για ζητήματα που αφορούν στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κασσελάκης: Δεν νοείται κοινωνικό κράτος με μόνο κίνητρο το φιλότιμο

admin

Στέλιος Κουτνατζής: Ποιος είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού

admin

Επιστολή Κασσελάκη σε Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινους για κοινό «μέτωπο» ενάντια στην ακροδεξιά

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy