25 Ιουλίου, 2024
Οικονομία

Λιανεμπόριο: Κατά 7% αυξήθηκε ο τζίρος το 2023

Κατά 7% αυξήθηκε ο τζίρος του λιανεμπορίου το 2023, σύμφωνα με τον νέο δείκτη που παρουσίασε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ), ενώ σε επιμέρους κλάδους η αύξηση έφθασε μέχρι και 28%.

Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος για το λιανεμπόριο το 2023 ανήλθε σε 68,14 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7,0% συγκριτικά με το 2022, που ήταν 63,70 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ανήλθε σε 24,82 δισ. ευρώ το 2023 σημειώνοντας αύξηση 5,6%, σε σχέση με το έτος 2022 που ήταν 23,50 δισ. ευρώ. Ο τζίρος στον κλάδο αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων αυξήθηκε κατά 28%.

Όπως επισημαίνει ο ΕΣΑ, «στο νέο δείκτη περιλαμβάνονται μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (με απλογραφικά και διπλογραφικά στοιχεία) από τον οποίο όμως εξαιρούνται οι κλάδοι των καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, οι οποίοι με το μέγεθος τους και τις ανεξέλεγκτες αυξομειώσεις τους επηρεάζουν δυσανάλογα τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα ανακοινώνονται».

Υποστηρίζει ακόμη ότι:

  • Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές καταγράφοντας το α’ τρίμηνο το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης του 18%, όμως όσο βαδίζαμε προς το τέλος της, τα πράγματα γίνονταν όλο και δυσκολότερα, καταλήγοντας στην αναιμική αύξηση του 1,55%.
  • Οι επιχειρήσεις με απλογραφικά στοιχεία, που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικρές, το τελευταίο τρίμηνο του έτους είδαν για πρώτη φορά στη χρονιά τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 3%.

Με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δείκτη λιανικής του ΕΣΑ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι, γιατί με την παρέμβαση μας και με την εξαιρετική συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για πρώτη φορά στα χρονικά μπορούμε να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα του λιανεμπορίου χωρίς να μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.

Τα αποτελέσματα λοιπόν που καταγράφει ο δείκτης του ΕΣΑ, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάσουμε. Το πραγματικό λιανεμπόριο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνει ότι συνεχίζει να βιώνει μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. 

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η πραγματική κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, διότι σε μία πληθωριστική περίοδο όπου η ρευστότητα αγνοείται, δυστυχώς αυτές έκλεισαν τη χρονιά με το τεράστιο μείον 3% και εάν συνυπολογίσουμε τη γιγαντιαία αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καταλαβαίνουμε γιατί όλες τελούν υπό καθεστώς ασφυξίας.

Εμείς, έχοντας πλέον στα χέρια μας αδιαμφισβήτητα στοιχεία που δεν επιτρέπουν πλέον τη δικαιολογία πως «οι έμποροι πάντα κλαίγονται» κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για την επιτακτική ανάγκη λήψης ισχυρών μέτρων τόνωσης της ζήτησης, με ταυτόχρονη όμως ελάφρυνση των βαρών των επιχειρήσεων, ώστε να επιτρέψουμε στον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας να αναπτυχθεί, αλλιώς δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστα φαινόμενα μαρασμού και λουκέτων που δεν θέλει κανείς να ξαναζήσει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Στα 147 εκατ. ευρώ οι αιτήσεις αναβάθμισης χιονοδρομικών κέντρων – Έως τις 30 Απρίλη τα καταφύγια

admin

ΙΕΑ: Η ραγδαία πτώση των τιμών «πράσινων» πρώτων υλών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 0,14% για τον Γενικό Δείκτη, στα 88,91 εκατ. ευρώ ο τζίρος

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy