22 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Τροποποίηση της ρυθμιστικής απόφασης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Iσραήλ

Σε τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει ομαλότερα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE).

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο εγκαίρως. Ήδη, βρίσκεται σε διαβούλευση μία απόφαση που θα πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημεία, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης και να συνεχίσουμε να αποπληρώνουμε τον κατασκευαστή των καλωδίων», τόνισε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την κατασκευή της διασύνδεσης βασιζόμενος στην ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που δεν θα δημιουργεί κίνδυνο για οικονομική ζημία του Διαχειριστή, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσής του δημιουργεί αβεβαιότητα για το έργο.

Πρόσθεσε ότι στις αρχές Ιουνίου η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα παρουσιάσει στην Κύπρο τη μελέτη κόστους-οφέλους -με βάση την οποία θα αποφασίσει την συμμετοχή της στο έργο η Κυπριακή Δημοκρατία- τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι «πολύ θετικά για το έργο», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, επεσήμανε πως είναι θετική και υποστηρικτική, ενώ «ψήφο εμπιστοσύνης» έχει δώσει και η αμερικανική κυβέρνηση, μέσα από την πρόθεση του κρατικού fund DFC για επενδυτική συμμετοχή στο έργο, γεγονός που όπως τόνισε «μας κάνει αισιόδοξους ότι δεν θα εμφανιστεί γεωπολιτικό ρίσκο». Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ μίλησε επίσης για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που οδεύει προς την ολοκλήρωσή της.

«Στο τέλος του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες, ενώ στις αρχές του 2025 θα ξεκινήσει δοκιμαστικά η ηλέκτριση της γραμμής η οποία θα διαρκέσει τρεις μήνες. Ως εκ τούτου, το καλοκαίρι του 2025 που η ζήτηση για ενέργεια θα κορυφώνεται, η Κρήτη θα είναι ενεργειακά ασφαλής», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες εγχώριες διασυνδέσεις, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στα επόμενα έργα που είναι οι διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων, όπου θα χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνολογία HVDC όπως στην Κρήτη, καθώς και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.

Εξήγησε ότι λόγω της υψηλής ζήτησης στην διεθνή αγορά καλωδίων, ο Διαχειριστής διενήργησε έναν διαφορετικό διαγωνισμό, προκειμένου να ομαδοποιηθούν όλα τα έργα, να δεσμευτούν οι απαραίτητες χρονοθυρίδες στα εργοστάσια των αναδόχων και να προχωρήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης οι σχετικές επενδύσεις.

Σχετικά με το ζήτημα των περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, ο κ. Μανουσάκης υποστήριξε ότι σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα ηλεκτρικού χώρου. «Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή έργων ΑΠΕ, θα οδηγήσει στην εξάντληση του ηλεκτρικού χώρου μέσα στα επόμενα χρόνια. Δουλεύουμε από κοινού με την Ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ για να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο περικοπών για τη χώρα», ανέφερε.

Κατέστησε σαφές πως δεν γίνεται ο ΑΔΜΗΕ να αποζημιώνει την ενέργεια που περικόπτεται, από τη στιγμή που έχει ήδη ενημερώσει για τον υπάρχοντα ενεργειακό χώρο και τα όρια του συστήματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι μεσοπρόθεσμα η αποθήκευση αναμένεται να περιορίσει το πρόβλημα.

Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια του Διαχειριστή, δήλωσε πως «έχουμε ήδη ξεκινήσει τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για ένα ηλεκτρικό σύστημα που να χωράει περισσότερες ΑΠΕ από αυτές που αντιστοιχούν στη ζήτηση, προκειμένου να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε την εθνική στρατηγική περί εξαγωγών ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε, ότι οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες, που χρειάζεται μεσοπρόθεσμα να ενισχύσουμε σε τέτοιο βαθμό το ηλεκτρικό σύστημα, σαν να κατασκευάζουμε ένα δεύτερο, σε επίπεδο κορμού, ώστε να υπάρχει αρκετός ηλεκτρικός χώρος για να μπορεί να διοχετευθεί προς το εξωτερικό η ενέργεια που παράγεται στη χώρα ή προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή, προς την Ευρώπη.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

JTI: Με νέες επενδύσεις ενισχύει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,84%, στα 127,45 εκατ. ευρώ ο τζίρος

admin

Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες και προσελκύουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy