24 Ιουλίου, 2024
Ελλάδα

Μη επανδρωμένα σκάφη και υποβρύχια οι επόμενες προτάσεις των Γάλλων προς το Πολεμικό Ναυτικό

Τα νέα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας και δη τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και εν γένει των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Και μπορεί οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού να εστιάζονται στην ενίσχυση με καινούργιες μεγάλες Μονάδες Επιφανείας, όμως το Ναυτικό Επιτελείο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και στον τομέα των μη επανδρωμένων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου τα αμφίβια USV του Κιέβου έχουν μετατραπεί σε «εφιάλτη» για τα ρωσικά πολεμικά πλοία και όχι μόνο.

Ήδη, η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία των τριών φρεγατών Belharra, Νaval Group, έχει προχωρήσει στην ναυπήγηση των πρώτων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας USV (Unmanned Surface Vehicle) αλλά και υποβρύχιων μη επανδρωμένων UCUV (Unmanned Combat Underwater Vehicle).

Σύμφωνα με πληροφορίες του οnalert.gr, οι Γάλλοι δηλώνουν έτοιμοι στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και της ευρύτερης Στρατηγικής Σχέσης που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Γαλλία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, να προσφέρουν στη χώρα μας μη επανδρωμένα θαλάσσια οπλικά συστήματα και να εξετάσουν μάλιστα και την εμπλοκή στην κατασκευή τους της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Άλλωστε η ναυπήγηση USV και UCUV δεν απαιτεί μέγεθος εγκαταστάσεων ανάλογο με αυτό για κατασκευή μεγάλων Μονάδων.

Την ίδια ώρα, ανοιχτοί δηλώνουν οι Γάλλοι σε νέες προτάσεις και για μεγαλύτερα πλοία αν τους ζητηθεί από την Ελλάδα, καθώς το Ναυτικό Επιτελείο αλλά και συνολικά η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία φαίνεται να επανεξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η δυσκολία να αποκτηθούν αξιόπλοες μεταχειρισμένες Μονάδες Επιφανείας ως ενδιάμεση λύση αλλά και η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ» επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο στροφής σε καινούργια πλοία. Ήδη η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποκλείσει επαναδιαπραγμάτευση για ετεροχρονισμένη ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belharra αλλά και επανεξέταση του προγράμματος ναυπήγησης κορβετών στην Ελλάδα.

«Αυτοψία» του Αρχηγού ΓΕΝ στις ελληνικές FDI

Στο Lorient της Γαλλίας βρίσκεται ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, ο οποίος όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr θα προχωρήσει σε «αυτοψία» στις τρεις υπό κατασκευή Ελληνικές φρεγάτες Belharra. Καθώς ένας μόλις χρόνος υπολείπεται για την παράδοση της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» οι εργασίες εισέρχονται στο πιο κρίσιμο στάδιο ενώ ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα προκειμένου να αρχίσουν οι δοκιμές στη θάλασσα. Πλήρη εικόνα για την πρόοδο των εργασιών και τις δοκιμές στις FDI διαθέτει ήδη το κλιμάκιο Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι Γάλλοι έχουν εγκρίνει το αίτημα για παρουσία των Αξιωματικών του Στόλου πάνω στη γαλλική φρεγάτα «Amiral Ronarc’h» όταν αρχίσουν τα κρίσιμα Sea Trials μέσα στο καλοκαίρι.

Οι διαφορές μεταξύ του πλοίου που ναυπηγείται για λογαριασμό του Marine Nationale και των τριών ελληνικών φρεγατών είναι ελάχιστες. Αφορούν μόνο κάποια οπλικά συστήματα, ενώ τόσο τα μηχανολογικά συστήματα όσο και οι αισθητήρες όλων των FDI είναι ίδια. Τα οποία προβλήματα προκύψουν αναμένεται να επιλυθούν πάνω στο πρώτο γαλλικό πλοίο, ώστε στις δοκιμές της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», οι οποίες θα ακολουθήσουν να μην προκύψουν ανάλογα ζητήματα.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ώρα της Γης 2024: Πότε σβήνουν τα φώτα για την προστασία του πλανήτη μας

admin

Καιρός Πάσχα: Όλοι θα σουβλίσουν με ήλιο εκτός από την Κρήτη

admin

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» για νέα έξαρση – 100 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά – Γιατί δεν συστήνεται εμβολιασμός

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy