ΣΥΡΙΖΑ
-Λοιπόν, έστω και για λόγους ιστορικούς, το θέμα της χθεσινής ημέρας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ή, έστω, τα απομεινάρια του. Η συμμετοχή για τη διάσπαση στα 4 που υπέστη τη λες και καλή, όσο για το αποτέλεσμα, ε, αυτό έχει ενδιαφέρον. Και το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την καλή συριζέικη πηγή μου, «πήγαν να ψηφίσουν παλιά μας μέλη και πολλοί από τη Νέα Αριστερά», γι’ αυτό και βγήκε μπροστά ο Φάμελλος. Το επόμενο βήμα είναι να ξαναγυρίσει πίσω η Νέα Αριστερά ή έστω 3-4 βουλευτές της, να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναμετακομίσουν στη Βουλή!
Γκάλοπ
-Τώρα, μου λέει η πηγή μου από Μ.Μ ότι στο γκάλοπ που έτρεξε τις προηγούμενες ημέρες η ΝΔ όχι μόνο δεν έχασε από την υπόθεση διαγραφής Σαμαρά, αλλά ελαφρώς τσίμπησε, δηλαδή με την αναγωγή βρίσκεται στο 31%-31,5%. Το ΠΑΣΟΚ, κατά την ίδια πηγή, βρίσκεται λίγο κάτω από το 20% αλλά μάλλον -προσθέτει η πηγή- έχει κάνει πλατό εκεί σε αυτά τα επίπεδα.
Δώσε ΦΠΑ
-Προχθές άκουσα τον Νικο Α., τον νέο μας αρχηγό, να δηλώνει ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ 2%, δηλαδή κόστος για το κράτος περίπου 3 δισ. ευρώ. Μετά είπε ο εκπρόσωπος Τύπου… «είπαμε να το μελετήσουμε», αλλά δεν κατάλαβα τι θα μελετήσουν, περαιτέρω μείωση ή αυτό το 2%; Τελικά οι συριζαίοι ήταν τσιγκουναραίοι, ενώ ο δικός μας εδώ κιμπάρης! Δώσε, Νίκο, αμόλα καλούμπα…
Ο Καραμανλής, η Κάσος και ο Γεραπετρίτης
-Μπορεί η ομιλία Καραμανλή (Ραφήνα) στην Πάτρα να θεωρήθηκε ήπια σε σχέση με τα όσα λέει ο Σαμαράς, κάντε όμως λίγη υπομονή για τις 8 Δεκεμβρίου που θα μιλήσει στην Παλιά Βουλή, μετά από πρόσκληση των Κασιωτών για τα 80 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου. Εκεί αναμένεται να τα… πει όλα για τα εθνικά θέματα, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος κατάγεται από την Όλυμπο της Καρπάθου. Για να γίνει ακόμα πιο ωραία η συντροφιά, μου λένε ότι πολύ πιθανό είναι να πάει και ο Σαμαράς που γύρισε από τις ΗΠΑ και διαχειρίζεται το τζετ λαγκ του.
Ο Ζαννής-Μονακό και ο Σάμι ο μάγειρας αποχωρούν χορτάτοι…
Κατά τα λοιπά και μάλλον πιο ενδιαφέροντα, μαθαίνω ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του αραβικού fund του Αμπου Ντάμπι ADMO και των δυο ιδρυτών του Nammos Ζαννή Φραντζέσκου και του Σάμι Ιμπραήμ, με σκοπό οι δυο τελευταίοι να φύγουν από το πασίγνωστο beach club της Μυκόνου όπου κατέχουν το 55% και πιθανότατα από οπουδήποτε αλλού συμμετέχουν από κοινού με τους συγκεκριμένους επενδυτές που συνδέονται απευθείας με τη βασιλική οικογένεια των Εμιράτων. Το ακριβές ποσό της συμφωνίας αποχώρησής τους δεν το γνωρίζω, αλλά εικάζω ότι πρέπει να είναι κάτι μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ (θα το μάθω όμως), πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά φεύγουν χορτάτα και θα τους μείνουν και μερικά να πληρώσουν και το πρόστιμο της εφορίας που βεβαιώθηκε από τη Μύκονο (περί τα 3 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις) αλλά και να συνεχίσουν τις μπίζνες και τη ζωή τους. Σε καλή μεριά ευχόμεθα.
Skroutz και στα… ακίνητα
-Kαι περνώ στα νέα της αγοράς λέγοντας τη μάλλον κοινότυπη διαπίστωση, πως η αγορά ακινήτων έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη για όλους σχεδόν τους ισχυρούς παίκτες διαφόρων κλάδων. Έτσι, δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι και η Skroutz έκανε τη δική της σχετική κίνηση. Οι πληροφορίες της στήλης λοιπόν είναι ότι την περασμένη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, έγινε η σύσταση της «Α18 Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5,5 εκατ. ευρώ ολοσχερώς καταβεβλημένο με μετρητά από τη μοναδική μέτοχο «Σκρουτζ Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσίες Διαδικτύου». Σκοπός της νέας εταιρείας είναι η αγοραπωλησία, εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων, καθώς και οι κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη, ενώ εδρεύει στα γραφεία της Skroutz, επί της Αλέκου Παναγούλη στη Νέα Ιωνία. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο Γιώργος Χατζηγεωργίου ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο Γιώργος Αυγουστίδης ως Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Κωνσταντίνος Κοντογιάννης ως μέλος. Υπενθυμίζεται ότι η Skroutz, που πέρυσι για πρώτη φορά ξεπέρασε σε τζίρο τα 100 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 105,85 εκατ. ευρώ (έναντι 75,4 εκατ. ευρώ το 2022) ιδρύθηκε το 2005 από τους Γιώργο Χατζηγεωργίου, Γιώργο Αυγουστίδη και Βασίλη Δήμου, ακολουθώντας έκτοτε ανοδική πορεία. Το success story της ήταν τέτοιο ώστε το 2020 το CVC Capital απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό (κατά πληροφορίες 45%), με τον έλεγχο και τη διοίκηση να παραμένει στην ιδρυτική ομάδα. Για τη φετινή χρήση η διοίκηση της Skroutz αναφέρει ότι το 2024 ξεκίνησε με θετικές προοπτικές και με ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις, προσβλέποντας σε περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων.
Συζητούν;
-Θα είμαι απολύτως ειλικρινής: Δεν το έχω επιβεβαιώσει και για αυτό διατηρώ επιφυλάξεις. Ωστόσο, μπαίνω στον πειρασμό να καταγράψω ότι στη στήλη έφτασε η πληροφορία ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ της OPTIMA τoυ ομίλου Βαρδινογιάννη και της Αegean Baltic Bank, στην οποία προσφάτως ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης απέκτησε τον έλεγχο του 68%. Αν πράγματι αληθεύει, τότε είναι μια επιχειρηματική κίνηση που βγάζει νόημα, υπό την έννοια ότι δημιουργεί συνέργειες.
Ως το τέλος του χρόνου η εξαγορά του Μπάρμπα Στάθη
Και μια και ανοίξαμε το κεφάλαιο των deals, να αναφέρω ότι η διοίκηση της Ideal Holdings αποφάσισε ξαφνικά να αναβάλλει την καθιερωμένη ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του εννιαμήνου τα οποία σημείωσαν αύξηση στα λειτουργικά κέρδη κατά 263% (στα 37,7 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη +661% στα 90,4 εκατ. ευρώ. Στην αγορά θεωρείται ότι η αναβολή στην ενημέρωση των αναλυτών οφείλεται στο γεγονός ότι ως το τέλος του χρόνου -ουσιαστικά, δηλαδή, στις επόμενες τρεις εβδομάδες- ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου θα έχει κάτι να πει για τη νέα εξαγορά της Ideal, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι η IDEAL θα εξαγοράσει τον Μπάρμπα Στάθη, με τις πληροφορίες να λένε για επιχειρηματική αξία 180 εκατ. ευρώ.
Ασταμάτητοι οι Antetokounbros!
-Ακάματη… συνεχίζεται η επενδυτική δραστηριότητα των αδελφών Αντετοκούνμπο. Μετά τις τοποθετήσεις στο real estate, τα κρασιά, τις κινηματογραφικές παραγωγές κ.ά., η στήλη πληροφορείται ότι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου πήρε «διαβατήριο» να ανοιχτεί στην αγορά το νέο σχήμα με την επωνυμία «Original Vader Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», με έδρα στο Μαρούσι και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1.915.000 ευρώ. Τα λεφτά κατέβαλε ο Ντουμπουίσι Αντετοκούνμπο, δηλαδή ο επίσης μπασκετμπολίστας Κώστας Αντετοκούνμπο που είναι και επικεφαλής (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) της διοίκησης στην οποία συμμετέχουν ακόμη ο αδελφός του Άλεξ-Εμέκα Αντετοκούνμπο και ο Παύλος Πετρίδης, ως μέλη. Σκοπός της εταιρείας είναι οι υπηρεσίες Holding, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων και οι υπηρεσίες αλλοδαπών εταιρειών που συμμετέχουν σε ημεδαπές εταιρείες.
Κληρώνει για τον Μανουσάκη
-Σιγή ιχθύος επικρατεί γύρω από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε η κινεζική State Grid με την κυβέρνηση αλλά και με τη Ρυθμιστική Aρχή Eνέργειας την προηγούμενη εβδομάδα. Tην υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη την περασμένη Παρασκευή το πρωί, συνόδευσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάνος Μανουσάκης. Είχε προηγηθεί η συνάντηση των Κινέζων με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Ιωάννης Μάργαρης μαζί με τον επικεφαλής ρυθμιστικών θεμάτων Νίκο Μπουλαξή. Όσοι ρωτήθηκαν «πώς εξελίχθηκε το τετ α τετ με τον ρυθμιστή;», μιλούν για ένα καλό κλίμα, από το οποίο όμως δεν έλειψαν οι ντρίπλες και οι αιφνιδιασμοί! Ωστόσο, το ενδιαφέρον -και όχι άδικα- επικεντρώνεται στο αν οι Κινέζοι έχουν δώσει το πράσινο φως για την ανανέωση της θητείας του κ. Μανουσάκη στο τιμόνι του ΑΔΜΗΕ και ποια είναι αντίστοιχα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνεργάστηκε στενά με τον Έλληνα μάνατζερ από το 2019 μέχρι σήμερα – ακόμη και σε εποχές που η State Grid είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη από το πρόσωπό του. Μες στη φούρια της Παρασκευής, που ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού με την Κομισιόν για τα τιμολόγια ρεύματος, ελάχιστοι έδωσαν σημασία στην κινεζική αποστολή, παρότι η επίσκεψή της και νόημα είχε και ουσία. Όχι τόσο για τη συμμετοχή της εταιρείας με 20% στην εταιρεία που κατασκευάζει και τελειώνει το μεγάλο καλώδιο Κρήτης-Αττικής, όσο γιατί εντός των ημερών προσδιορίζεται ο χρόνος που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος θα κρατήσει το τιμόνι του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη τριετία. Πρόκειται για μία από τις πλέον καθοριστικές περιόδους στην ιστορία του Διαχειριστή και για τα μεγάλα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για τα οποία η εταιρεία πρόκειται να «σηκώσει» επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. με βάση το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2025-2034.
Το investment banking της Citi
-Τρέχει το investment banking της Citi στην Ελλάδα, με τελευταία δουλειά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Evryo Group στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, όπου η τράπεζα ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τελευταίας. Η τελευταία συναλλαγή φέρνει τη Citi στην κορυφή των ελληνικών deals για το 2024, έχοντας ήδη λάβει μέρος σε μερικά από τα σημαντικότερα M&As της χρονιάς όπως του Κωτσόβολου, την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, αλλά και σε μία σειρά από placements.
Πωλείται το εργοστάσιο της Neoset Α.Ε (61 στρέμματα στη Χαλκίδα) προς 5,3 εκατ.
-Μια δεκαετία και πλέον μετά την επίσημη κήρυξη σε πτώχευση της Neoset Α.Ε., της άλλοτε κραταιάς εταιρείας επίπλων που «άνθισε» την περίοδο 1990-2000, αναλαμβάνοντας ακόμη και έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, βγαίνει ξανά προς εκποίηση το ακίνητο της εταιρείας στο Βασιλικό της Χαλκίδας. Ετσι, μετά και τη σχετική έκθεση της εισηγήτριας της πτώχευσης της εταιρείας εκποιείται ακίνητο επιφάνειας σχεδόν 61 στρεμμάτων με ανεγερθέν εργοστάσιο μελαμίνης. Η έκταση, με ένα σύνολο τότε 120 στρεμμάτων, είχε κατασχεθεί το 2013 και η τιμή πρώτης προσφοράς στο σύνολό της τότε ήταν στα πέριξ των 20 εκατ. ευρώ. Τώρα, η τιμή της πρώτης προσφοράς για την εκποίηση των 61 στρεμμάτων με το παλιό εργοστάσιο έχει οριστεί στο ποσό των 5,394 εκατ. ευρώ.
Η χρυσή πεντάδα του Χρηματιστηρίου
-Ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου για τις εισηγμένες εταιρείες. Αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, από τις υπόλοιπες εταιρείες η χρυσή πεντάδα των πιο κερδοφόρων εισηγμένων (καθαρά κέρδη) είναι η εξής: Μetlen με 482 εκατ., ακολουθεί η Μotor Oil με 420 εκατ., έπεται ο ΟΤΕ με 414,3 εκατ., ο ΟΠΑΠ με 352 εκατ. και την πεντάδα συμπληρώνει ο ΤΙΤΑΝ με 224,6 εκατ.
Ο μαύρος Νοέμβριος της Πληροφορικής – Διψήφια βουτιά
-Χωρίς αμφιβολία, ο κλάδος της Πληροφορικής είναι -μετά τις τράπεζες, φυσικά- ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις, διαδοχικές επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές, συγχωνεύσεις και μια μεγάλη ουρά εταιρειών που θέλουν να μπουν στο Χρηματιστήριο. Κοινό μυστικό όλων των εταιρειών, η επιδίωξη να αναλάβουν πολλά και μεγάλα έργα, να αυξήσουν τον τζίρο και το ανεκτέλεστο υπόλοιπό τους, ανεξάρτητα από τη δυνατότητά τους να υλοποιήσουν τις συμβάσεις που υπογράφουν. Γι’ αυτό είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αναθέτουν την υλοποίηση των έργων σε μικρότερους υπεργολάβους και με τον τρόπο αυτόν να μειώνουν σημαντικά την πραγματική κερδοφορία τους. Ο Νοέμβριος μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί μήνας αποκάλυψης για τις εταιρείες πληροφορικής, με σημαντική διψήφια πτώση όλων των μετοχών του κλάδου. Οι αναλυτές -ειδικά αυτή την περίοδο της μεγάλης γεωπολιτικής ανασφάλειας και των επιτοκιακών εκρήξεων- επικεντρώνονται πλέον όχι στον τζίρο και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων, αλλά κυρίως στο «bottom line» του ισολογισμού της κάθε μιας κι αυτό οδηγεί σε περίεργα σκαμπανεβάσματα των μετοχών.
H Οικονομία στη Βουλή
-Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με όλες τις γνωστές διατάξεις. Στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων και των ενοικίων δεν υπάρχουν οι αλλαγές που ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ. Στο παρασκήνιο ωστόσο, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που μάλλον θα οδηγήσει σε τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Είναι πολύ πιθανό, η τριετής απαλλαγή φόρου στα ενοίκια να ισχύσει και για ιδιοκτήτες που είχαν δώσει τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb κ.λπ.) όχι για 3 χρόνια, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά 2 ή ακόμη και 1 χρόνο. Τα υπόλοιπα θα προκύψουν από τη συζήτηση στη Βουλή, με αρχή την αυριανή ομιλία Χατζηδάκη και τις αντιδράσεις-προτάσεις της -νέας- αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη, κατατίθεται και ο Προϋπολογισμός του 2025 στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί μια Έκθεση της Κομισιόν που δείχνει ότι το 2017 η Ελλάδα έχανε το 30% των εσόδων της από ΦΠΑ και το 2024 μείωσε αυτό το ποσοστό των απωλειών στο μισό (14,9%), με στόχο το 9% έως το 2027 αν όχι νωρίτερα. Με αυτά τα στοιχεία θα πάει ο Χατζηδάκης στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.
Η Γερμανία φοβάται το κρύο του χειμώνα
-Τα επίσημα στοιχεία του γερμανικού κράτους δείχνουν ότι καθώς μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο 93,4%, είναι δηλαδή χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά και το 2022. Όταν ο χειμώνας γίνεται βαρύς, η Γερμανία χρησιμοποιεί τα αποθέματα φυσικού αερίου για να κρατά τις τιμές σε λογικά επίπεδα. Τα αποθέματα φέτος μειώνονται ραγδαία μετά τις παγωμένες θερμοκρασίες, την αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και την ξηρασία του ανέμου που απαιτεί περισσότερη χρήση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και οι σχέσεις με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο.
Πότε θα σκάσει η χρηματιστηριακή φούσκα στην Αμερική
-Αυτό που συμβαίνει στη Wall Street είναι σίγουρα πρωτοφανές. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κεφαλαιοποίηση του Δείκτη Standard & Poors S&P500 αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα (!). Ο δείκτης P/E της Αμερικανικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι 1,8 φορές υψηλότερος από την εποχή της μεγάλης τεχνολογικής φούσκας (των dot com) του 2000. Mε απλά λόγια, στο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές σήμερα πληρώνουν διπλάσια λεφτά για τις αμερικανικές μετοχές από ό,τι για τις μετοχές του υπόλοιπου πλανήτη, για τα ίδια κέρδη. Από το 2009, ο S&P 500 και ο Nasdaq έχουν προσφέρει αποδόσεις της τάξης του 447% και 786% αντίστοιχα. Όλα τα πάρτι έχουν κάποτε ένα τέλος. Το ερώτημα είναι στα χέρια ποιου Προέδρου θα σκάσει η φούσκα και ποιες άλλες αξίες (π.χ. bitcoin) θα παρασύρει. Σήμερα το 48% των αμερικανικών νοικοκυριών έχει εξαρτήσει την ευημερία του από την άνοδο των μετοχών. Επίσης πολλοί έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε απλώς ενδείξεις και όχι αποδείξεις για το σκάσιμο της φούσκας. Οι διακυμάνσεις στην αγορά γίνονται καθημερινά μεγαλύτερες, οι αγορές έχουν γίνει πιο ασταθείς με την αυξημένη συμμετοχή, την ταχύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και την άνοδο της αυτοματοποίησης των συναλλαγών.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή: www.protothema.gr