22 Ιουλίου, 2024
Υγεία

Οι πιο συχνοί λόγοι που κάποιος μπορεί να πάει στο νοσοκομείο

Ο πόνος στο στομάχι ή στο στήθος αποτελεί το πιο συχνό αίτιο μεταφοράς στα επείγοντα των νοσοκομείων, σύμφωνα με δεδομένα από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), που ανέλυσαν όλες τις διακομιδές ασθενών το 2021 στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 139,8 εκατομμύρια.

Μάλιστα, ο πόνος ευθύνεται για περισσότερο από το 19% όλων των περιστατικών που εξετάζουν οι γιατροί. Παράλληλα, στο 7,5% των περιπτώσεων, η αιτία είναι συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως η δύσπνοια καθώς και ο βήχας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από ένας στους τρεις πολίτες όλων των ηλικιών πηγαίνουν κάθε χρόνο στα επείγοντα περιστατικά, παρουσιάζοντας κάποιο σύμπτωμα ή πρόβλημα που χρήζει ιατρικής εξέτασης και παρακολούθησης.

Στο 28% των περιπτώσεων πρόκειται για κάθε είδους τραυματισμούς και ατυχήματα, που κυμαίνονται από πτώσεις και τροχαία μέχρι δηλητηριάσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 13,1% των ασθενών που πηγαίνουν στα επείγοντα περιστατικά, χρειάζονται τελικά εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ειδικότερα, δύο στους δέκα εξ αυτών εισάγονται απ’ ευθείας στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Επιπρόσθετα, 40 εκατομμύρια διακομιδές (το σχεδόν 28% του συνολικού αριθμού) γίνονται λόγω τραυματισμών ή ατυχημάτων. Στο 22% των περιπτώσεων οι τραυματισμοί αφορούν το κεφάλι και στο 13,5% τα χέρια (καρπός, δάκτυλα, άκρα χείρα). Επίσης, στο 8,4% των περιπτώσεων ο τραυματισμός είναι στον αστράγαλο και τον άκρο πόδα.

Οι συνηθέστερες αιτίες τραυματισμού είναι οι πτώσεις (24,2% του συνόλου) και τα ατυχήματα με κάθε είδους μεταφορικά μέσα (12,5%). Ακολουθούν τα χτυπήματα από κάποιο αντικείμενο ή σε κάποιο αντικείμενο (10.3% των περιπτώσεων).

Τα συχνότερα συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς όταν πηγαίνουν στα επείγοντα είναι: 

Πόνος στο στομάχι και στην κοιλιά (κράμπες και σπασμοί): Το 8,9% των περιστατικών

Πόνος στο στήθος και άλλες σχετιζόμενες εκδηλώσεις: Το 5,6%

Δύσπνοια: Το 4,2%

Βήχας: Το 3,3%

Πυρετός: Το 3,3%

Πονοκέφαλος ή πόνος σε κάποιο σημείο στο κεφάλι: Το 2,8%

Πόνος που δεν παραπέμπει σε συγκεκριμένο σύστημα του σώματος: Το 2,4%

Ενοχλήσεις  στην πλάτη: Το 2,2%

Έμετος: Το 2%

Εκδηλώσεις ψυχικών και ψυχολογικών διαταραχών: 1,7%

Στις ηλικίες κάτω των 15 ετών, η κύρια αιτία διακομιδής στα επείγοντα περιστατικά είναι ο πυρετός, που αφορά:

Το 7,3% των διακομιδών των κοριτσιών

Το 6,5% των διακομιδών των αγοριών

Ακολουθούν ο βήχας (4,8% των διακομιδών στα κορίτσια και 4,7% στα αγόρια) και ο πόνος στην κοιλιά (2,7% και 2,6% αντιστοίχως). Στους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) τα συχνότερα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο πόνος στην κοιλιά και ο πόνος στο στήθος.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

«Καμπανάκι» για διαβήτη τύπου 2 από την έκθεση στον καπνό πριν από τη γέννηση

admin

Ευερέθιστο έντερο: Τα συμπτώματα και χρήσιμες συμβουλές για ανακούφιση

admin

Πώς γίνεται σωστά η δίαιτα – Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy