19 Ιουλίου, 2024
Οικονομία

Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Πράσινη επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο Καμαρίου

Πράσινη επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο τσιμέντων στο Καμάρι Βοιωτίας εγκαινίασε σήμερα (2.4.2024) ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Τα έως σήμερα επιτεύγματα και τις πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν το εργοστάσιο στο Καμάρι ως ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη, με ορίζοντα το 2030, ανέδειξαν ο πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου Marcel Cobuz και ο γενικός διευθυντής της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Άγγελος Καλογεράκος.

Η επένδυση για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους ετησίως και τη χρήση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων. Σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση αυτή και ο οδικός χάρτης για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.

Η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση του έργου για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS». Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η ηγεσία του ομίλου ΤΙΤΑΝ παρουσίασε, σήμερα, μια καινοτόμο και φιλική προς το περιβάλλον επένδυση, που αποσκοπεί στην παραγωγή τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Επιπρόσθετα, υλοποιούνται, ήδη, επενδύσεις στο εργοστάσιο Καμαρίου, που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποβλήτων, σε μία δηλαδή από τις βασικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω αποτελούν ζητούμενο και οδηγούν στην πράσινη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας, καθιστώντας την ταυτόχρονα πιο ανταγωνιστική διεθνώς.

Παράλληλα, μας χαροποιεί ιδιαιτέρως που βιομηχανίες της χώρας μας κατάφεραν να διασφαλίσουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, που θα συν-επενδυθούν για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, μειώνοντας στο μισό το ανθρακικό αποτύπωμα της ελληνικής βιομηχανίας. Από την πλευρά της Πολιτείας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την πράσινη ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, δημιουργώντας το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο».

O υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, δήλωσε: «Η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης. Η Κυβέρνησή μας στηρίζει τη βιομηχανία, τη μεταποίηση και κυρίως τις επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που επενδύσεις τις οποίες σχεδίαζε η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία την προηγούμενη πενταετία υλοποιήθηκαν και μπαίνουν σε λειτουργία, με άμεσα θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Επενδύσεις όπως αυτή του Τιτάνα, στηρίζουν και ενισχύουν την πράσινη ανάπτυξη, την επιχειρηματική εξωστρέφεια και το εξαγωγικό δυναμικό της χώρας μας, συμβάλλουν στην εθνική οικονομία, ενώ προωθούν την ανάπτυξη της εγχώριας τεχνογνωσίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε μια σύγχρονη, ψηφιακή βιομηχανία. Πολιτεία και βιομηχανία πρέπει να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο. Τον δρόμο της εξέλιξης, της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Ο πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε: «Είναι ευθύνη του κλάδου μας να προστατεύει το περιβάλλον, μια δέσμευση που είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας από την ίδρυσή μας. Έως το τέλος του 2030, η εγκατάσταση αυτή φιλοδοξούμε να είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τσιμέντου με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη.

Η καινοτομία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα των προηγούμενων επιτυχιών μας και θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες, πρωτοστατώντας σε έναν μετασχηματισμό που αντανακλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου ΤΙΤΑΝ, Marcel Cobuz, ανέφερε: «Ως όμιλος ΤΙΤΑΝ, είμαστε στην πρώτη γραμμή των δράσεων με στόχο το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα,επιταχύνονταςδιαρκώς την πράσινη μετάβασή μας. Ο σχετικός οδικός μας χάρτηςέχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και περιλαμβάνει περισσότερες από 100 πρωτοβουλίες που καλύπτουν όλες τις γεωγραφίες και ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του Τιτάνα, καθώς και σημαντικές επενδύσεις».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Άγγελος Καλογεράκος, σχολίασε: «Τα σημερινά επίσημα εγκαίνια της πρόσφατης επένδυσης για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου του εργοστασίου Καμαρίου σηματοδοτούν έναν ευρύ μετασχηματισμό, που θα οδηγήσει στον πλήρη ανασχεδιασμό της παραγωγικής διαδικασίας, με στόχο την παραγωγή τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα και την προσφορά καινοτόμων προϊόντων στους πελάτες μας.

Ως κλάδος δομικών υλικών, συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Από την ίδρυσή μας, ως όμιλος ΤΙΤΑΝ, έχουμε δεσμευτεί για την υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φέτα: Γιατί στις ΗΠΑ «ανησυχούν» για την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης του ελληνικού τυριού

admin

ΜyBusinessuport: Μέχρι τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις για τις πληγείσες περιοχές Θεσσαλίας και Έβρου

admin

Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών στη Μύκονο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy