25 Ιουλίου, 2024
Υγεία

ΠΟΕΔΗΝ: Το κόστος των ένστολων «διασωστών» στην επαρχία ξεπερνά την πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού

Η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι στις επαρχίες όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού του ΕΚΑΒ, οι ένστολοι «διασώστες» στοιχίζουν περισσότερο από την πρόσληψη γιατρών.

Στα κέντρα υγείας, ειδικά στα νησιά, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα ένστολοι από τον στρατό και την αστυνομία να αναλαμβάνουν τον ρόλο διασώστη στο ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ, η εκπαίδευσή τους είναι ανεπαρκής, ενώ η μετακίνησή τους στα κέντρα υγείας κοστίζει πάρα πολλά χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του στη κάλυψη πολλών περιοχών της χώρας με ΕΚΑΒ, από μετακινήσεις ενστόλων στα κέντρα υγείας που κάνουν τους διασώστες χωρίς τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

«Οι ένστολοι που μετακινούνται στα κέντρα υγείας είναι άσχετοι με τις διακομιδές και με εκπαίδευση λίγων ωρών μίας ημέρας αναλαμβάνουν τη διακομιδή εκτάκτων περιστατικών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους διακομιζόμενους ασθενείς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ταυτόχρονα το προσωπικό που αναλαμβάνει τις διακομιδές συνοδεία ενστόλου είναι εκτεθειμένο σε ποινικά αδικήματα σε περίπτωση κατάληξης του διακομιζόμενου ασθενούς. Βλέπετε, μπορεί ως πλήρωμα ασθενοφόρου σε διακομιδές εκτάκτων περιστατικών, με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, να είναι ένας ένστολος και ένας υγειονομικός οποιασδήποτε ειδικότητας άσχετοι και οι δύο με την ειδικότητα του διασώστη», προσθέτει ο κ.Γιαννάκος.

Πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαίως τα έξοδα διαμονής τους

Ο ίδιος καταγγέλει ότι το κόστος μετακίνησης ενός ενστόλου σε κέντρο υγείας για να κάνει τον διασώστη ξεπερνάει κατά πολύ τη πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού ή δύο μόνιμων διασωστών για να καλυφθούν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών.

Ένας ένστολος που μετακινείται σε κέντρο υγείας ως διασώστης για ένα μήνα λαμβάνει το μισθό του, καθώς επίσης επίδομα 700 ευρώ από το στρατό. Επίσης, από την υγειονομική περιφέρεια λαμβάνει τα έξοδα ενοικίασης ξενοδοχείου που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. «Από ότι μας πληροφορούν οι συνάδελφοι που εργάζονται στις υγειονομικές μονάδες των νησιών υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ένστολους να μετακινηθούν ως πληρώματα ασθενοφόρου. Γι’ αυτό κάθε μήνα αλλάζουν», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Αυτό είναι κακό για εμάς γιατί μέχρι κάτι να μάθουν από διάσωση φεύγουν. Γιατί να μην δίνουμε αυτά τα χρήματα ως κίνητρα για πρόσληψη στα νησιά μας σε νέους γιατρούς , νοσηλευτές και πραγματικούς διασώστες; Φυσικά για να μην αμφισβητηθούμε, έχουμε στη διάθεσή μας εντάλματα πληρωμής και 4.000 ευρώ σε ενστόλους από την υγειονομική περιφέρεια για ένα μήνα διαμονής σε ξενοδοχείο», καταλήγει.

Πηγή: Iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτό είναι το No1 φρούτο για την υγεία του ήπατος – Τι λένε οι ειδικοί

admin

Τα μωβ λαχανικά και φρούτα που έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

admin

«Στο ΠΑΓΝΗ χειρούργησαν με αμοιβή έκτακτο περιστατικό στα απογευματινά χειρουργεία» σύμφωνα με καταγγελία

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy