20 Ιουνίου, 2024
Υγεία

Πόνος στο πόδι: Τι μπορεί να σημαίνει όταν ένας δυνατός πόνος «έρχεται και φεύγει»

Αν και ένας πόνος στο πόδι σπανίως συνιστά επείγουσα ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν είναι έντονος και ειδικά αν προέκυψε ξαφνικά.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για έναν πόνο στο πόδι. Οι περισσότερες σχετίζονται κάποιο πρόβλημα στη ροή αίματος. Η αιτία μπορεί να οφείλεται τόσο σε κάτι μέσα, όσο και έξω από τις αρτηρίες.

Έντονος πόνος στο πόδι: Οι πιο πιθανές αιτίες και τι ακριβώς θα νιώσετε σε κάθε περίσταση

Τα παρακάτω είναι μερικές πιθανές αιτίες έντονων πόνων στο πόδι οι οποίοι “έρχονται και παρέρχονται”:

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια κοινή αιτία για τέτοιους πόνους στα πόδια. Η κατάσταση οφείλεται σε αθηροσκλήρωση, ή στένωση των αρτηριών.

-Τι πόνο θα νιώσετε: Αιχμηρός πόνος στο πόδι που επιδεινώνεται, όταν ανεβαίνετε σκάλες, ή περπατάτε. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα, πόνο, ή αίσθημα βάρους στους μύες των ποδιών. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί, όταν ξεκουράζεστε.
-Πού εμφανίζεται συνήθως ο πόνος: Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στα πόδια, συμπεριλαμβανομένων των μηρών, των γλουτών, των γαμπών, ή των πελμάτων. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι έχετε πληγές που επουλώνονται αργά, το πόδι θα το αισθάνεστε πιο κρύο στην αφή από το άλλο, ή τα νύχια των ποδιών σας θα μεγαλώνουν πιο αργά στο ένα πόδι από το άλλο.

Διαβητική νευροπάθεια

Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στα πόδια σας, λόγω χρόνιας βλάβης από διαβήτη.

-Τι πόνο θα νιώσετε: Πόνος καψίματος, ή παλμικός (σαν απότομα χτυπήματα) που έρχεται και φεύγει και συνήθως δεν σχετίζεται με το τι κάνετε εκείνη τη στιγμή.
-Πού εμφανίζεται συνήθως ο πόνος: Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια και τα πέλματα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα πόδια σας για πληγές, επειδή η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αισθάνεστε πότε έχετε τραυματισμό.

Σύνδρομο χρόνιας καταπόνησης

Είναι κάτι κοινό στο 30% των αθλητών με πόνους στα πόδια.

Οι αθλητές που ασχολούνται με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο, το τρέξιμο, ή το κολύμπι μπορεί να αναπτύξουν σύνδρομο χρόνιας καταπόνησης.

-Τι πόνο θα νιώσετε: Πόνος κατά την άσκηση, που συνήθως υποχωρεί όταν ο ασθενής σταματήσει την άσκηση. Μπορεί επίσης να έχετε μούδιασμα, προβλήματα με την κίνηση του ποδιού σας, ή να βλέπετε τους μύες σας να διογκώνονται με την κίνηση.
-Πού εμφανίζεται συνήθως ο πόνος: Τα πέλματα, ή οι μύες της γάμπας είναι συνήθως οι θέσεις που επηρεάζονται συχνότερα.

Κυστική νόσος

Είναι μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει τις αρτηρίες (και μερικές φορές τις φλέβες) στο πόδι ή στα πέλματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την πάθηση έχουν πόνο στα πόδια που έρχεται και φεύγει χωρίς παράγοντες κινδύνου για περιφερική αρτηριακή νόσο, ή για περιφερική αγγειακή νόσο, όπως:

-διαβήτης
-να είναι υπέρβαρος
-κάπνισμα

Η πάθηση προκαλεί τη δημιουργία κύστης στο πόδι που μπορεί να πιέσει τις αρτηρίες, γεγονός που επηρεάζει τη ροή του αίματος.

-Τι πόνο θα νιώσετε: Έντονους πόνους, σαν απανωτά χτυπήματα, που έρχονται και παρέρχονται. Δεν σχετίζονται πάντα με το τι κάνετε εκείνη τη στιγμή.
-Πού εμφανίζεται συνήθως ο πόνος: Η κυστική νόσος εμφανίζονται συνήθως στην ιγνυακή αρτηρία στο κάτω πόδι. Ωστόσο, είναι πιθανό να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο πόδι.

Παγίδευση ιγνυακής αρτηρίας

Το σύνδρομο χρόνιας καταπόνησης έχει πολλά κοινά συμπτώματα με την παγίδευση της ιγνυακής αρτηρίας. Αυτό καθιστά δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των δύο καταστάσεων.

-Τι πόνο θα νιώσετε: Πόνος, κράμπες και αίσθηση σαν να έχετε τραβήγματα. Η πάθηση είναι πολύ σπάνια, επηρεάζοντας λιγότερο από 1-3,5% των ασθενών, οι οποίοι παραπονιούνται για πόνους στα πόδια που σχετίζονται με τη δραστηριότητα. Το μούδιασμα στο πόδι είναι πιο πιθανό να υποδηλώνει παγίδευση ιγνυακής αρτηρίας παρά σύνδρομο χρόνιας καταπόνησης.
-Πού εμφανίζεται συνήθως ο πόνος: Στη γάμπα και συνήθως προκαλεί την μεγαλύτερη ενόχληση στο πίσω μέρος του ποδιού.

Πόνος στο πόδι: Πότε να δείτε γιατρό

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

-έλλειψη παλμών στον αστράγαλο, ή στο πάνω μέρος του πέλματος
-πόδι που το αισθάνεστε πολύ κρύο στην αφή
-πόδι που αρχίζει να φαίνεται μπλε ή αποχρωματισμένο
-έντονος πόνος, που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι η ροή του αίματος έχει σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να χρειάζεστε επείγουσα θεραπεία. Εάν αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να χάσετε τα δάχτυλα των ποδιών, ή το πέλμα σας λόγω έλλειψης ροής αίματος!

Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν έχετε χρόνιο πόνο στα πόδια, ακόμα κι αν υποχωρεί όταν ξεκουράζεστε.

Ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει την κυκλοφορία σας και τις πιθανές υποκείμενες αιτίες. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του πόνου στα πόδια είναι σημαντική.

Πηγή: healthline.com

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η άσκηση που μπορεί να ενεργοποιήσει καλύτερα τον μεταβολισμό του λίπους

admin

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να δώσει έως και 10 χρόνια ζωής – Τι δείχνει νέα έρευνα

admin

Πώς να προστατευτείτε από τη ζέστη αν είστε έγκυος

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy