25 Μαΐου, 2024
Οικονομία

Πως επηρεάζουν τα αυξημένα επιτόκια τις ΑΠΕ σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα

Πιο ευαίσθητες από τα ορυκτά καύσιμα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως προκύπτει από ανάλυση της Wood Mackenzie.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκτιμά ότι μια άνοδος 2% στα επιτόκια μεταφράζεται στις ΑΠΕ σε άνοδο του κόστους παραγωγής κατά 20%, έναντι μόλις 11% για τις μονάδες αερίου.

Οι αναλυτές αναμένουν μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων σε βάθος ακόμη και δεκαετιών που προφανώς θα επηρεάσει την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης.

Τονίζεται, επίσης, ότι τα υψηλά επιτόκια λειτουργούν αρνητικά και για τις αναδυόμενες πράσινες τεχνολογίες που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Αυτό αφορά την αποθήκευση, το υδρογόνο και την δέσμευση άνθρακα μεταξύ άλλων.

Προκειμένου να βρεθεί λύση για το πρόβλημα, η Wood Mackenzie θεωρεί ότι τα κρατικά κίνητρα είναι δύσκολη υπόθεση λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.

Ως εκ τούτου, η προσοχή στρέφεται στη μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων επιδοτήσεων, στη διεθνοποίηση της αγοράς εκπομπών CO2 και στην περαιτέρω ενίσχυση της κλιματικής χρηματοδότησης.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σε ΦΕΚ ο νόμος για τη μείωση του κόστους ρεύματος για τους αγρότες

admin

Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αυτοκινητόδρομο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι

admin

ΑΑΔΕ: Έναρξη λειτουργίας νέων υπηρεσιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy