17 Ιουνίου, 2024
Υγεία

Πόσο ακριβής μπορεί να είναι η ζυγαριά για μέτρηση του σωματικού λίπους

Μια ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους μπορεί να σαε βοηθήσει να καταλάβετε εάν έχετε μια υγιή αναλογία λίπους προς μύες. Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η μέτρηση του σωματικού λίπους είναι εξίσου σημαντική με την μέτρηση του συνολικού σας βάρους.

Ένας τρόπος για να αξιολογήσετε την πρόοδό σας στην απώλεια βάρους είναι να ανεβείτε σε μια ζυγαριά με δυνατότητα μέτρησης σωματικού λίπους. Η μέτρηση του σωματικού λίπους μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους αποδίδουν.

Εάν δεν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μια ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν έχετε μια υγιή αναλογία λίπους προς μύες.

Πώς λειτουργούν οι ζυγαριές μέτρησης σωματικού λίπους

Τέτοιες ζυγαριές λειτουργούν με τη βοήθεια αισθητήρων κάτω από τα πόδια σας που χρησιμοποιούν βιοηλεκτρική αντίσταση. Γι’ αυτό και πρέπει να πατάτε ξυπόλητοι επάνω τους.

– Όταν πατάτε στη ζυγαριά, ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα περνάει από το πέλμα προς την λεκάνη σας, μετρώντας την αντίσταση που συναντά από το σωματικό λίπος.

– Στη συνέχεια, οι αισθητήρες στην ζυγαριά μετρούν το επίπεδο αντίστασης που συναντούσε το ρεύμα καθώς ταξιδεύει πίσω στο άλλο σας πόδι.

– Κατά κανόνα, μεγαλύτερη αντίσταση του σώματος σημαίνει υψηλότερο ποσοστό λίπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λίπος περιέχει λιγότερο νερό από τους μυς, επομένως είναι πιο δύσκολο για ένα κύμα ρεύματος να περάσει μέσα από αυτό.

Ανάλογα με τον τύπο της ζυγαριάς, οι πληροφορίες μπορούν να συνδεθούν με το smartphone ή το έξυπνο ρολόι σας, καθώς και με οποιεσδήποτε εφαρμογές γυμναστικής μπορεί να έχετε.

Πόσο ακριβείς είναι οι ζυγαριές μέτρησης σωματικού λίπους

Γενικά, παρέχουν μόνο γενικές εκτιμήσεις. Αν και είναι ασφαλείς στη χρήση, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά σας, όπως:

– Φύλο: Οι γυναίκες έχουν φυσικά περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες

– Το πού αποθηκεύετε λίπος στο σώμα σας

–  Εγκυμοσύνη: Αυτές οι ζυγαριές δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Ηλικία: Αυτές οι ζυγαριές δεν είναι κατάλληλες για παιδιά

– Ύψος και στάση σώματος

– Συχνότητα ασκήσεων αντοχής και αντίστασης.

Πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ζυγαριών σωματικού λίπους

Το μεγαλύτερο όφελος από τη χρήση αυτού του τύπου ζυγαριάς είναι ότι μπορείτε να μετρήσετε το σωματικό σας λίπος στην άνεση του σπιτιού σας ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, αυτές οι ζυγαριές δεν είναι απολύτως ακριβείς. Δεν είναι σώφρον να τις λάβετε υπόψη ως το μοναδικό μέτρο της συνολικής σας υγείας.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι μια ζυγαριά σωματικού λίπους δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μεταβλητές του σωματικού λίπους, όπως το πού μπορεί να το συγκεντρώνετε στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, οι γιατροί τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για το σωματικό λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από την μέση σας, επειδή αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις.

Μια ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους μπορεί να σας πει μόνο το συνολικό ποσοστό λίπους και όχι σε ποιο σημείο του σώματος αποθηκεύετε δυνητικά επικίνδυνο λίπος.

Σωματικό λίπος έναντι Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Ο ΔΜΣ είναι ίσως ένας πιο αξιόπιστος δείκτης συνολικής υγείας σε σχέση με την ζυγαριά μέτρησης σωματικού λίπους. Αν και δεν μπορεί να μετρήσει το λίπος, ο ΔΜΣ παρέχει μια πιο συνολική εικόνα για το εάν βρίσκεστε στο σωστό εύρος βάρους για το ύψος και την ηλικία σας.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ζάχαρο: Οι ξηροί καρποί και η ιδιαιτερότητα που έχει το αμύγδαλο

admin

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού: Αλήθειες και μύθοι για τα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος

admin

Έντονος πόνος στην πλάτη: Πότε πρέπει να σας δει γιατρός και τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy