25 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Premia: Το επενδυτικό πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ και τα επόμενα βήματα

Συνολικές επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ προγραμματίζει να έχει υλοποιήσει η Premia έως τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025.

Σήμερα, η τρέχουσα αξία επενδύσεων διαμορφώνεται στα 319 εκατ. ευρώ, με την ΑΕΕΑΠ να έχει στο χαρτοφυλάκιο της συνολικά 51 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας 385.000 τ.μ. μέτρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κώστας Μαρκάζος, στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης, η εταιρεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις επενδύσεις σε «πράσινα» γραφεία. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η μετατροπή του πρώην Αthens Heart σε σύγχρονο συγκρότημα γραφείων και παραδίδεται σήμερα στην ΑΑΔΕ. Πρόκειται για ένα πιστοποιημένο έργο κατά LEED Gold και στο μεγάλο συγκρότημα θα υπάρχουν -πέραν των γραφείων- και χώροι πάρκινγκ, εστίασης, ακόμη και γυμναστήριο.

Η ΑΑΔΕ έχει συμφωνήσει να μισθώσει το σύνολο των χώρων που θα δημιουργηθούν, αντί ετήσιου ενοικίου 4,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή το μίσθωμα είναι κάτω από 15 ευρώ το τ.μ. Για το εν λόγω project, o κ. Μαρκάζος τόνισε ότι: «Πρόκειται για ένα πείραμα που αφορά τη συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα αντίστοιχα projects, καθώς τα κτίρια του Δημοσίου είναι εξαιρετικά παλαιωμένα».

Η εταιρεία έχει κάνει άνοιγμα και στα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, καθώς όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος την ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο οικιστικός τομέας. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρώσει επίσημα τα 102 serviced apartments, μετά την ανακατασκευή του κτιρίου φοιτητικής εστίας, που αποκτήθηκε από την Premia στο τέλος του 2022 στην πόλη της Ξάνθης. Οι φοιτητικές εστίες θα λειτουργούν επίσημα από τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουν ξεκινήσει οι ενοικιάσεις των διαμερισμάτων από τους ενδιαφερόμενους.

Η Premia έχει ιδιαίτερη ισχυρή παρουσία και στον κλάδο των logistics, καθώς το 42% του χαρτοφυλακίου της αποτελείται από τέτοιου είδους ακίνητα. Έχει στην κατοχή της πλέον το νέο κέντρο Logistics στον Ασπρόπυργο, εμβαδού 11.300 τ.μ. το οποίο είναι ήδη μισθωμένο στην εταιρεία 3PL Iron Mountain, ενώ απέκτησε 3.500 ακόμη στρέμματα που είναι όμορα σ΄αυτό. Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Μαρκάζος «η αγορά έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ακίνητα, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μηδαμινή».

Επόμενος στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι να αυξήσει τη διασπορά της από το 21% στο 25%, ενώ όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Μαρκάζος το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για τις ΑΕΕΑΠ, πρέπει να αλλάξει σύντομα, καθώς είναι εξαιρετικά απαρχαιωμένο και σημαντικά επιβαρυντικό από άποψη φορολογίας για τις εταιρείες . « Μέχρι στιγμής όλες οι ΑΕΕΑΠ μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, έχουμε δημιουργήσει ένα σχέδιο νόμου, το οποίο πλέον είναι στα «χέρια» της Κυβέρνησης».

Επίσης, η PREMIA διερευνά την αγορά για τον εντοπισμό νέων κατάλληλων επενδύσεων, αποσκοπώντας στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης και στη διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, καθώς και στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Παράλληλα, επιδιώκει τη χρηματοδότησή της με ανταγωνιστικούς όρους, αξιοποιώντας όλα τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Βόρεια Μακεδονία: Τα «σύννεφα» πάνω από την οικονομία των Σκοπίων και οι σχέσεις τους με την Αθήνα

admin

Ποια είναι η οικονομική ατζέντα του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι

admin

Trastor: Σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από 17 Μαΐου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy