25 Ιουνίου, 2024
Οικονομία

Προς σημαντική αύξηση οδεύουν τα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο – Κρίσιμη η έκπτωση που θα επιλέξουν οι εταιρείες

Έντονη άνοδο, αλλά μικρότερη του προβλεπόμενου, αναμένεται να σημειώσουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο σε σχέση με τους μήνες που προηγήθηκαν.

Η τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε σημαντικά φτάνοντας τα 82 ευρώ/MWh από 60 τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, στη λιανική ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων πρόκειται να σημειώσει άνοδο άνω του 30% σε σχέση με τα 10,3 λεπτά/KWh του Μαΐου, δηλαδή να ξεπεράσουν τα 14 λεπτά.

Αυτή είναι η τιμή που «δείχνει» η φόρμουλα, όμως στην πράξη οι προμηθευτές αναπροσαρμόζουν την έκπτωση που προσφέρουν ώστε να κάνουν τις τελικές τιμές πιο ανεκτές σε περίπτωση έντονων αυξήσεων. Αυτό, άλλωστε, είναι κάτι που έχουμε δει και στο παρελθόν, όταν η έκπτωση ξεκίνησε το φετινό έτος στο 20% και στη συνέχεια μειώθηκε στο 10% για αρκετές εταιρείες.

Ερώτημα αποτελεί, λοιπόν, το αν οι εταιρείες θα ανεβάσουν το ποσοστό της έκπτωσης σε επίπεδα της τάξης του 30% προκειμένου να απορροφήσουν την άνοδο σε μεγαλύτερο βαθμό. Σε περίπτωση που τη διατηρήσουν χαμηλότερα, τότε η αύξηση για τον τελικό καταναλωτή θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα πρόκειται να αρχίσουν να ανακοινώνονται επισήμως τα νέα τιμολόγια από τους προμηθευτές. Συνήθως πρώτη ανακοινώνει η ΔΕΗ τα δικά της και ακολουθεί την επόμενη ημέρα η δημοσίευση όλων των τιμολογίων στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η εικόνα όσον αφορά τη χονδρική δεν είναι ευνοϊκή για τη συνέχεια. Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί τελευταία στα 35 ευρώ/MWh, γεγονός που επηρεάζει το κόστος παραγωγής των εγχώριων συμβατικών μονάδων. Επίσης έχει αυξηθεί το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που αναγκάζονται να πληρώνουν οι εν λόγω σταθμοί.

Η έλευση του καλοκαιριού προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για ρεύμα, άρα και τη λειτουργία των συμβατικών μονάδων, ανεβάζοντας έτσι και την τιμή χονδρικής.

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι θεωρητικά και θα πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

«Εξοικονομώ»: Έρχονται 2 νέα προγράμματα – Αύξηση επιδότησης για κοινωνικά ευάλωτους και διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων για όλους τους άλλους

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Χαμηλότερα επιτόκια αναδρομικά από τον Απρίλιο 2024 και για έναν χρόνο – Έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα η τροπολογία

admin

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής και ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής – Σε διαβούλευση από 23 Απριλίου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Privacy & Cookies Policy